BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szaporodó mobillopások

Világméretekben csökkenteni kell a mobiltelefon-lopások számát, ezért a gyártóknak és a szolgáltatóknak technológiai téren is össze kell fogni - állapították meg a piac meghatározó szereplői a szakma egyik legutóbbi rendezvényén. A kezdeményezés főként a készülékek egyedi azonosítóinak fokozottabb védelmét célozza meg.

A világ vezető mobilszolgáltatói és telefongyártói is támogatják azt a kezdeményezést, melynek célja, hogy csökkentsék a mobiltelefon-lopások számát - jelentették be a cannes-i 3GSM világkongresszuson. Az együttműködés keretében a gyártók és a szolgáltatók a jövőben közösen dolgoznak majd olyan technológiai megoldások kialakításán, melyekkel megakadályozhatják az ellopott mobiltelefonok további felhasználását.

A legújabb kezdeményezés keretében a GSM Association, a GSM-szolgáltatók nemzetközi szervezete és képviselője megnövelné a készülékek védettségét azok egyedi azonosítóinak (International Mobile Equipment Identity - IMEI) átprogramozásával szemben. Az elsősorban biztonsági célokat szolgáló IMEI-számok állapotát a mobilszolgáltatók listákban (Equipment Identity Registers) rögzítik, melyeket megosztanak egymás között. Amikor egy készülék feljelentkezik a hálózatra, elküldi IMEI-számát a központnak, ahol megtörténik az állapotellenőrzés. A feketelistás, tehát lopott készülék hálózati csatlakozását a központ nem engedélyezi, így az használhatatlanná válik. Addig azonban, míg lehetséges az IMEI-számok átprogramozhatósága, ez a lista és az ellenőrzés sem jelenthet valódi megoldást.

Angliában másik irányból közelítenek a mobiltelefon-lopások jelentette problémához, igyekeznek jogi úton szabályozni a kérdést. A rendőrség becslése szerint a szigetországban az utcai bűncselekmények 49 százaléka volt kapcsolatba hozható a mobiltelefonokkal. Az eltulajdonított készülékeket szervezett bűnbandák továbbították, főként Ázsia, Afrika és Kelet-Európa felé, ahol értékesítették azokat. Az ilyen jellegű bűncselekmények száma azonban jelentős mértékben csökkent azt követően, hogy az országban büntethetővé tették az IMEI-számok átprogramozását.

Magyarországon hogyan védekezhet az, aki elveszti, vagy akinek ellopják a készülékét? Fontos tudni, hogy ezekben az esetekben az ügyfél ne csak a SIM-kártyát, hanem a telefonját is tiltassa le - hívják fel a figyelmet a Pannon GSM Rt. biztonsági szakértői. Letiltás nélkül ugyanis a készülék egy másik, működő(aktív) SIM-kártyával újra használhatóvá válik. (Ebben az esetben az esetlegesen lebonyolított hívások természetesen a készülékben lévő SIM-kártyához tartozó telefonszámra számlázódnak.) A letiltást követően a rendszer regisztrálja azt az eseményt, ha valaki - a lopott vagy elveszett készülékbe egy működő SIM-kártyát belehelyezve - telefonálni próbál. Mivel a SIM-kártya tulajdonosa megállapítható, így a kérdéses személy adatait a szolgáltató - kizárólag hatósági jogkörrel rendelkező szervnek (rendőrség) - a rendelkezésére tudja bocsátani.

A lopott készülékek felderítési aránya kiemelkedően magas. Ebben a megfelelő technológián kívül nagy szerepet játszik a hazai szolgáltatók együttműködése. A Pannon és a Westel biztonsági osztálya napi kapcsolatban állnak egymással, és folyamatos információcserén alapuló együttműködéssel támogatják a felderítési munkát. A Pannon mindennapos kapcsolatban áll a GSM Association által működtetett CEIR (Central Equipment Identity Register = központi készülékazonosító rendszer) nevet viselő nyilvántartó szolgáltatással is, amely lehetővé teszi a külföldi hálózatokba feljelentkezett, körözött készülékek letiltását, illetve beazonosítását.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.