BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szigorúbb fellépés a spamelők ellen

Kilencévnyi börtönbüntetésre ítéltek egy férfit az Egyesült Államokban kéretlen reklámlevélküldés, azaz spamelés miatt - derül ki a The Times brit napilap összeállításából. A férfi nővérét, aki szintén részt vett a hamis e-mail címeken keresztül folytatott törvénysértő reklámkampányban, az ügyben eljáró bíróság 7500 dolláros kártérítésre ítélte.

A Gaven Stubberfield álnevet használó, tavaly decemberben letartóztatott Jeremy Jaynes a kéretlen levelek ellen küzdő Spamhaus csoport adatai szerint a világ nyolcadik legtermékenyebb spammere volt. 2003 júliusában és augusztusában a testvérpár több mint 100 ezer reklámlevelet küldött szét olcsó részvényeket, szoftvereket és alacsony kamatú kölcsönöket kínálva, amivel megsértették az Egyesült Államok ez év januárjában életbe lépett spamellenes törvényét.

A kéretlen levelek elleni küzdelemben háromféle megoldás létezik. Meg lehet próbálni kiszűrni a spameket, biztonságos megoldást azonban eddig nem sikerült erre kialakítani. Célravezető lehet az is, ha megtanítjuk a felhasználókat arra, hogy megnyitás és reakció nélkül töröljék az ilyen leveleket. A harmadik lehetőség a spamküldés törvényen kívül helyezése és szigorú büntetése. A mostani szigorú ítélet jól mutatja, hogy milyen kétségbeesett harcot folytatnak a jogalkalmazók és a civil szervezetek világszerte évi több milliárd dolláros kárt okozó spamáradat ellen.

Miközben az internetes társadalom a spammerek elleni védekezés lehetőségeit kutatja, a reklámlevélküldők már a karácsonyra készülnek. A vírus elleni és spamszűrő megoldásokat készítő Clearswift elemzése szerint a közeljövőben várhatóan megtelnek majd az elektronikus postaládák a reklámlevélküldőktől érkező ajándékötletekkel. A társaság havonta elkészíti a kéretlen levelek téma szerinti megoszlását mutató felmérését, amely szerint októberben is az egészségügyi termékekkel kapcsolatos spamekből volt a legtöbb, bár arányuk a szeptemberi 57,6 százalékról 46,9-re csökkent a múlt hónapban. A gyógyszegyártók közül a talán leginkább érintett Pfizer, a Viagra gyártója úgy döntött, hogy törvényesen is fellép a levélszemétküldők ellen, mivel egy felmérés szerint a férfiak negyede a céget tartotta felelősnek a potencianövelő termékkel kapcsolatos levélszemétért.

A kéretlen levelek azonban nem csak a fogyasztók egészségére és a gyógyszeripari márkák hírnevére károsak. Szeptemberben az online kiskereskedelemhez kapcsolódó csalások száma nagymértékben növekedett, s ha folytatódik ez a tendencia, szakértők szerint megrendülhet az emberek bizalma az online kereskedelemben, ami miatt komoly károkat szenvedhet az e-gazdaság.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.