BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Aki tud arabusul?

It-biztonság a Közel-Keleten

Komoly piaci lehetőségeket rejt a Közel-Kelet a magyar informatikai cégek számára. A piac fejlődése igen gyors, különösen a különféle biztonsági és vagyonvédelmi megoldásokat keresik.

Ezt a trendet kihasználva az A. R. Hungária Informatikai Rt. különféle partnerei révén máris belépett a piacra: Szaúd-Arábiában nemcsak a dammani reptér, hanem a jeddahi rendőrség is használja a rendszám-azonosító rendszerüket, Dubai nemzetközi repülőterén pedig okmányfelismerő, -ellenőrző terméküket is alkalmazzák.

Kis László, a cég kereskedelmi és marketingigazgatója elmondta: termékeik komplex megoldást kínálnak, így nem csupán szoftvert adnak el, hanem a vállalat gyártja az okmányolvasó perifériát és a speciálisan rendszámleolvasásra fejlesztett, éjszaka is látó digitális kamerákat is. A jogelődje révén történetét 1991-ig visszavezető társaság termékeit itthon többek között a Ferihegy 2 repülőtér teherportáinál használják, de osztrák sztrádákon és magyar, szlovén, szlovák, cseh és román határátkelőknél is telepítették már berendezéseiket.

A termékeivel valamennyi magyar külképviseletet is ellátó vállalat 1999-ben jelent meg először a Közel-Keleten, ahol mindmáig stratégiai partnereken keresztül van jelen. A már a világ 66 országába értékesítő cég itt tulajdonképpen monopolhelyzetben van, mivel ismereteik szerint egyedül ők gyártanak arab karaktereket is olvasni, azonosítani és kezelni tudó rendszereket. Ennek köszönhetően az okmányfelismerő termékek világpiacán az első ötbe tartoznak - emelte ki az igazgató. Októberben megkezdték új, arcfelismerő szoftverük tesztelését is, amelytől piaci pozícióik további erősödését várják.

A 38 alkalmazottal működő A. R. Hungária Rt. ügyvezetője, Egervári Márk lapunknak elmondta: az idén is folytatódik az export részarányának emelkedése, s a tavalyi visszaesés után ismét növekedési pályára áll a cég. A mintegy 10 százalékos bevételnövekedést üzemi szinten 20 százalék körüli profitnövekedés kíséri majd.

Kis László szerint a közel-keleti piac iránt sokkal kisebb az érdeklődés, mint azt a növekedési kilátások indokolnák. Szerintük megfelelő szakismeretekkel a hazai informatikai cégek sikerrel szállhatnának be itt a versenybe. (VG)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.