BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

IBM-offenzíva

A fő profilját illetően egyre inkább szolgáltató céggé váló IBM kijelentette, hogy a kormányzati ügyfeleinek nagy része Linux alapon működik. Budapesti előadásukon a vállalat szakemberei rámutattak, hogy a számítógépes hálózatok felhasználói oldalán is egyre több érv szól a nyílt forrású operációs rendszer és a hozzá tartozó felhasználói környezet telepítése mellett.

Az ismertetés szerint alacsonyabbak a birtoklás teljes költségei, emellett az üzemeltetőknek nem kell attól tartaniuk, hogy egyetlen szoftverszállítóhoz vannak kötve. Többé nem probléma a különféle platformok közötti átjárhatóság, mert alakulnak a felhasználói programok közötti együttműködésnek - az úgynevezett "interoperabilitásnak" - az alapját képező ipari szabványok. Az IBM szakemberei szerint elveszítik érvényüket azok az ellenvetések is, hogy a nyílt forrású rendszer számára hiányoznak az alkalmazások. A Linux alatti, szabványos irodai felhasználói programok (szövegszerkesztő, táblázatkezelő, bemutatókészítő és adatbázis-kezelő) mellett egyre több az olyan szoftver, amelyet kifejezetten a Linux alá írnak, úgynevezett "natív" üzemmódban való használatra.

A nagy - kormányzati, vállalati és egyéb intézményi - ügyfelek számára az átállást az IBM a szolgáltatások teljes skálájával támogatja. Lehetőséget nyújt az új platformnak a rendszer teljes átállítása nélküli kipróbálására, szükség esetén azonban kész a migráció egész folyamatának megtervezésére, végrehajtására és a felhasználók képzésére. Mód nyílik az úgynevezett "dual boot"-os megoldásokra is, amikor a gépen ott marad a Windows és a hozzá tartozó alkalmazások sora is, így a felhasználó vagy az üzemeltető cég szabadon dönthet arról, hogy a gép bekapcsolásakor mely környezet induljon el. A cég elismeri ugyan, hogy az átállás során kiemelkedő igény - és ezzel együtt költség - jelentkezik az oktatásra, azt azonban cáfolja, hogy a szakértelem hiánya súlyos probléma lenne. A Linux ugyanis a sokfelé használt Unix operációs rendszer elveire épül, így ez utóbbi használatában szerzett tapasztalatok könnyen konvertálhatók. Külön előnyként utal a cég arra, hogy számos esetben már leállított gépeket lehet ismét használatba venni, ha rájuk a szabad forrású operációs rendszert és annak felhasználói környezetét telepítik.

A nagy intézményi felhasználók átállításával kapcsolatban az IBM példák sorát hozza. Finnországban a pénzügyminisztérium 26 millió eurós éves megtakarítást ért el azzal, hogy a Linux alá vonult. A kínai postahivatalok a korábbi operációs rendszeri környezet költségeinek 2-4 százalékára szorították le a szoftverráfordításaikat. Dél-Koreában a közbeszerzési hivatal 120 ezer asztali gépet állított át. Egy, hasonló szoftveres váltás részeként Franciaországban 300 kormányzati webszervert helyeztek a Linux alá, Németországban az emlékezetes müncheni városházi váltás után a szövetségi belügyminisztérium hajtott végre teljes migrációt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.