BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Koponyahegyek

Koponyák jelennek meg a programikonok helyén azokon az intelligens mobiltelefonokon, amelyeket megfertőz a Skulls vírus újabb verziója. A finn F-Secure biztonságtechnikai cég szerint a mobilokra írt új károkozó egyelőre nem túl veszélyes, a programikonok képének megváltoztatása mellett csak az extra funkciókat tiltja le, és magától nem terjed - derül ki a Cnet internetes portál összeállításából. Az új Skulls variáns újdonsága, hogy magában hordozza a Cabir egy változatát is. A nyáron megjelent első mobilvírus kárt ugyan nem tud okozni, viszont bluetoothon - rövid hatótávolságú vezeték nélküli adattovábbítási technológia - keresztül képes terjedni. A Skulls.B Cabirral fertőzi meg a hatósugarába kerülő mobiltelefonokat, de a két kártevő együttműködése fordítva nem működik.

Bár a korábbi mobilvírusokhoz hasonlóan a Skulls sem jelent komoly veszélyt a mobilos társadalomra, az új verzió megjelenése azt mutatja, hogy egyre több vírusíró veszi célba a viharos gyorsasággal terjedő okos mobiltelefonokat - nyilatkozta Mikko Hypponen, az F-Secure vezető víruskutatója a Cnetnek.

A Cabir készítői még csak úgynevezett koncepcióvírusnak szánták, amely elsősorban azt bizonyítja, hogy létre lehet hozni károkozót mobiltelefonra is. Mivel azonban ezek az eszközök gyakran nagyon szoros kapcsolatban állnak a kifizetéseket és különböző pénzügyi tranzakcióikat kezelő rendszerekkel, ha a bűnözőknek vírusok útján sikerül átvenni felettük az irányítást, gyorsabban és nagyobb károkat okozhatnak, mint ha személyi számítógépekkel tennék ugyanazt. A megfertőzött telefont például utasíthatják arra, hogy azonnal hívjon fel emelt díjas telefonszámokat.

A Cabir és a Skulls az okos telefonokon elterjedt Symbian nyílt operációs rendszert futtató készülékeket támadják. Júliusban azonban megjelent az első olyan mobilvírus, amely már Windows operációs rendszeren fut. A Duts névre elkeresztelt vírust ugyanaz a csoport írta, amely a Cabirt is készítette. Szakértők szerint kifejezetten azért hozták létre az új vírust, hogy szemléltessék vele a mobileszközök - így például a PDA-k és az intelligens telefonok - körében népszerű Windows Mobile operációs rendszer sebezhetőségét. A vírus a mobileszközökbe e-mail, internet, cserélhető memória, személyi számítógép szinkronizálása vagy vezeték nélküli, bluetooth kapcsolat használatával képes behatolni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.