BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Linux céges használatra

A sokáig a Linux gyenge pontjának tartott asztali alkalmazások körében ígért áttörést a Novell, amikor bejelentette, hogy a szabad forrású rendszer általa kínált változatát immár alkalmasnak tartja a hagyományos, asztali környezetben jelentkező feladatok ellátására is. Az új csomagot a cég alternatívaként ajánlja, a hagyományos megoldások árának kevesebb mint negyedéért.

Ebben a Novell ott keresi a számításait, hogy a nagyszámú végfelhasználót felmutató vállalatoknak és intézményeknek megéri az erősen csökkentett díj kifizetése, ha cserébe kapnak vállalati szintű támogatást, tanácsadást és oktatást. A műszaki alkalmasságot a cég azzal kívánja igazolni, hogy a rendszernek az általa kínált - eredetileg SUSE névvel bevezetett - változata évek óta sikeresen teljesít a vállalati adatközpontok szerverein, most pedig az itt nyert megbízhatósági normákat viszi át az asztali alkalmazások gyakorlatába - hangzik az érvelés.

Az asztali változat magyarországi marketingtervének elkészítésekor a cég 1,5 millió személyi számítógépből indult ki, amelyből mintegy 20 százaléknyi hányad akár két éven belül átállítható lenne a Linux-felhasználói környezet futtatására. Az elképzelt, 300 ezer darabos hányad konverziójával a hazai vállalatok és intézmények mintegy 10 milliárd forintot tudnának megtakarítani - állítja a Novell. A cég a legkorábbi átállást a kormányzati és az oktatási ügyfelek körében várja, emellett arra számít, hogy nagy számban lesznek olyan felhasználók, akik elegyíteni fogják a hagyományos és a nyílt forráskódú alkalmazásokat, amire a Linux-környezetben kialakított nagyfokú kompatibilitás nyújt lehetőséget. Az áttérés előnyeit ismertetve a Novell Magyarország ügyvezető igazgatója, Szittya Tamás rámutatott: a Linux és a környezete nem teszi szükségessé a berendezésállomány gyakori cseréjét.

A Microsoft terméksorával meglévő analógiákat demonstrálandó, a Novell kiemeli, hogy Linux-alkalmazások középpontjában az OpenOffice.org áll. A látszatra egy internetcímet tartalmazó elnevezés mögött egy komplett irodai programcsomag van, amely szövegszerkesztőből, táblázatkezelőből és bemutatókészítőből áll. A termékegyüttes összeállításánál a cég számára az volt a döntő szempont, hogy képes legyen megnyitni és használni a Microsoft Office-környezetben létrehozott adatállományokat (fájlokat), illetve ezeket további felhasználásra vissza lehessen juttatni abba a környezetbe. E törekvés teljesítésének a fokát a Novell úgy határozza meg: "az OpenOffice.org kiterjedt fájlformátum-kompatibilitást biztosít a Microsoft Office formátumaival, így a felhasználók hatékonyan oszthatják meg a fájljaikat a platformok között". A Novell azt is kiemeli, hogy a betűkészletek metrikusan kompatibilisak a két termékcsalád között. Az OpenOffice.org nevű program már az elindításakor felkínálja a lehetőséget arra, hogy az elkészítendő okmány az Adobe által meghonosított PDF formátumban legyen tárolva.

Hálózati böngészőként a Novell asztali csomagja a Mozilla Firefox nevű szoftvert ajánlja. A termék jellemzői közül a cég kiemeli a többlapos böngészés és a biztonsági és titkosítási lehetőségeket, valamint a felbukkanó - többnyire reklám célú - ablakok tiltását. Az elektronikus levelezést, a naptári funkciókat, a feladatkezelést és a címjegyzék-szolgáltatást a Novell Evolution nevű csomagja tartalmazza, amely arra is alkalmassá tehető, hogy az érkező kéretlen leveleket megsemmisítse.

Az asztali Linuxról szóló ismertetéseiben a Novell fontos jellemzőként említi az iFolder nevű szoftvert, amely lehetőséget nyújt ahhoz, hogy több felhasználó gépén is szinkronizáltak legyenek az ott tárolt adatállományok, mégpedig a vállalat archiváló rendszerének közbeiktatásával. Van emellett egy fontos rendszer-felügyeleti és -karbantartó irányzat, amelyet az ajánlott asztali Linux szintén követni kíván. Ennek lényege, hogy a felhasználó által használt gépen a programtelepítést és -karbantartást központilag lehessen irányítani és végrehajtani. Erre a célra módosították a még korábban, a SUSE által kidolgozott YaST (Yet another Setup Tool) nevű telepítőprogramot, az ennek alapján létrehozott AutoYaST pedig felügyelet nélküli, automatikus telepítést tesz lehetővé, amelynek során alapbeállítások elvégzésére, illetve a felhasználónkénti testreszabására is lehetőség nyílik.

A Novell asztali Linuxnak vannak emellett olyan moduljai, amelyek segítségével a rendszergazda elvégezheti az egész hálózat és a végponti gépek távoli felügyeletét, illetve elrendelheti a frissítések automatikus telepítését. Ez a folyamat oly mértékben automatizált, hogy figyelembe lehet venni a már telepített szoftverösszetevők közötti inkompatibilitást, illetve kölcsönös függőségeket.

Az általa forgalmazandó asztali Linuxhoz a Novell saját maga kíván referenciával szolgálni. A cég - mint vezetője hangoztatja - 2004-ben a saját vállalati szervezetét is átállította az OpenOffice használatára, ami közel 3 ezer felhasználót jelent.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.