BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új feltételekkel 2005-ben

Jövőre kedvezőbb feltételekkel pályázhatnak a magyarországi kis- és középvállalkozások az informatikai fejlesztéseket segítő központi támogatásokért. A 2005-ös évre szóló uniós it-pályázatok várhatóan januárban jelennek meg.

Kedvezőbb feltételek mellett szállhatnak harcba 2005-től a támogatásokért a hazai kis- és középvállalkozások - közölte egy budapesti szakmai rendezvényen az IT Információs Társadalom Kht. vezetője. Várhatóan januárban jelennek meg a 2005-ös uniós informatikai pályázatok.

Az IT Kht. ügyvezetője hangsúlyozta, az uniós csatlakozás után a pályázóknak elsősorban ahhoz kell hozzászokniuk, hogy Brüsszel a korábbiaknál lényegesen nagyobb előkészületet igénylő pályázatokat vár; a pályázatkezelőknek pedig ahhoz, hogy sokkal összetettebb projekteket kell elbírálniuk.

A gazdasági versenyképesség operatív programon belül (gvop) 2004 és 2006 között 35 milliárd forint jut az információs társadalom kiépítését szolgáló pályázatokra. A hatalmas érdeklődést mutatja, hogy projektjeikhez november végéig több mint 27 milliárd forintnyi segítséget kértek a cégek és az önkormányzatok. Az informatikai fejlesztésekre fordítható támogatások összege 2007-től, vagyis a II. Nemzeti fejlesztési terv elindításától kezdve nagyságrendekkel nagyobb lesz majd - ígéri a kht.

Kisgergely Sándor az idén februárban megjelent uniós pályázatok tapasztalatairól szólva elmondta: elsősorban a vállalaton belüli informatikai fejlesztésekre, valamint az e-közigazgatás kiépítésére fordítható támogatások iránt mutatkozik igény. Jövőre ezért várhatóan forrásokat csoportosítanak át ezekre a területekre.

A települések e-közigazgatását fejlesztő pályázatokat (GVOP 4.3.1 és 4.3.2) a hatalmas érdeklődés miatt fel kellett függeszteni. November végéig hét önkormányzatot találtak támogatásra méltónak, mindegyik helyhatóság több száz millió forintos segítséget kap a hatékony, átlátható és ügyfélorientált elektronikus ügyintézés létrehozásához.

Annak érdekében, hogy a kis- és középvállalkozások minél szélesebb köre juthasson jövőre uniós forrásokhoz, az IT Kht. javaslatokat tett a pályázati kiírások módosítására. Végleges döntés még nem született, de biztosnak látszik, hogy lehetőség lesz az általános forgalmi adó támogatásra eső, egyébként vissza nem igényelhető részének elszámolására a pályázatokon belül. Egyes esetekben pedig enyhülnek a biztosítékadás feltételei, illetve bővül a felajánlható biztosítékok köre is.

Az eddigiekhez képest már jövőre változást jelent, hogy minden pályázatot folyamatosan lehet majd beadni. Minden támogatás utófinanszírozást jelent. A beruházásoknak - a pénzügyi elszámolással együtt - két éven belül meg kell valósulniuk, és ezt követően legalább öt évig fenn kell azokat tartani. Új pályázat is megjelenik Szélessávú hálózat önkormányzatok általi kiépítése Magyarország üzletileg kevéssé vonzó településein (GVOP 4.4.2) címmel.

Annak érdekében, hogy a kis- és középvállalkozások minél szélesebb köre juthasson jövőre uniós forrásokhoz, az IT Kht. a pályázati kiírások módosítását kezdeményezte. Javaslatokat tett az általános forgalmi adó támogatásra eső, egyébként vissza nem igényelhető részének elszámolására a pályázatokon belül, a biztosítékadás feltételeinek enyhítésére, valamint a felajánlható biztosítékok körének bővítésére is.



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.