BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

E-bíróságok

Az idei esztendő jelentős állomás a bírósági informatika ezredfordulótól tartó, gyorsított és tervszerű fejlesztésében. Teljesebbé válnak a régebbi, és megkezdődnek új projektek, segítve a bírósági munkát és közvetve vagy közvetlenül szolgálva az ügyfelet. Mindezek mellett azonban időszerű végiggondolni a bírósági folyamatok és tevékenységek modernizációjának kérdéseit, a növekvő informatikai követelményeket és az azokban rejlő lehetőségeket is - nyilatkozta Horváth János az Országos Igazságszolgáltatási Tanács Hivatalának főosztályvezetője. Utalt arra: áprilistól szélesebb körben működik a bírósági integrált információs rendszer, ami a népességnyilvántartástól a büntetés-végrehajtásig, az ügyészségségtől a közjegyzőkig megannyi külső adatbázis elérhetőségét biztosítja, és nagymértékben egyszerűsíti a bírói adminisztrációs és ítélkező feladatokat.

Még ebben a félévben megteremtődnek az úgynevezett távmeghallgatás informatikai feltételei, módot nyújtva arra, hogy például a büntetés-végrehajtási intézetben lévő vádlott televízión keresztül kapcsolódjék be a bírósági tárgyalásba. A rendszer, ha szükséges, összeköttetést biztosít magyar és külföldi tárgyalások között. Tavaly például egy osztrák büntetőbíróság távmeghallgatás útján vett fel Magyarországról egy hazai tanúvallomást. Az idén megindult elektronikus cégeljárás ügyfelek sorát érinti közvetlenül. Ma ugyan még a papíralapú beadványok digitalizálásánál tartanak, szeptembertől azonban már hiteles elektronikus másolat kérhető a feldolgozott iratokról, és e-úton is befizethető lesz az eljárási illeték.

Az elektronikus cégeljárás szabályozása, gyakorlati megvalósítása sok tekintetben előrevetíti a bírósági folyamatok és tevékenységek korszerűsítésének képletét, amelyre előbb-utóbb rákényszerülnek az igazságszolgáltató fórumok. Horváth János kiemelte:szükség van arra, hogy a szakmai területen hagyományosan jogszabálykövető, illetve a szabálymódosulásokra reagáló bíróságok igazgatási tevékenységében erősödjék a kezdeményező, előrelátó és szolgáltató jelleg, tért hódítson a stratégiai gondolkodás. Az információs társadalom kihívásaira adandó válaszok a bíróságok munkájára is jó hatással vannak. Az e-program a bírósági folyamatok és szervezetek átalakításával kedvező változások egész sorozatát indíthatja el, hangsúlyozta a főosztályvezető. Vizsgálódása szerint a bírósági ítélkezés leegyszerűsítve előkészítési, döntési és befejező munkákra osztható. Egy-egy ügy idő- és költségigénye természetesen jelentősen eltérhet egymástól. Az előkészítési és a befejezési szakasz időigénye meghatározza az ügyek átfutási idejét, ami kihat a költségekre is. A cél tehát, az idő és a költségek csökkentése, egyidejűleg a bírói döntés mind jobb megalapozása. Ezt segítheti elő egy korszerű ügyindítási metódus.

Az ügyfélnek adatszolgáltatási kötelezettségei vannak ügyindításkor. Az intellegens nyomtatványokká fejleszthető formanyomtatványokkal, az adatok ellenőrzéséhez kidolgozott - a jelenlegi hiánypótlási procedúrát fölöslegessé tevő - számítógépes programokkal, nagymértékben növelhető a bírósági munka hatékonysága. Horváth János szerint a szabályozási, szervezeti, személyi és tárgyi feltételeket megkívánó új megoldás 5-10 százalékos létszám-, 10-15 százalékos költség- és 15-20 százalékos átfutási időmegtakarítást eredményezhet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.