BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

ICT: stratégiai szerepben

A fejlődő gazdaságok által diktált verseny és az emelkedő energiaköltségek jelentette nehézségek leküzdésében stratégiai jelentőségre tesznek szert az informatikai beruházások 2005-ben. A termelékenység növelésre törekvő cégek it- kiadásai várhatóan öt százalékkal nőnek az idén 2004-hez képest.

Öt százalékkal nőnek az idén az informatikai kiadások világszerte 2004-hez képest a Gartner piackutató cég előrejelzése szerint. Az it-fejlesztések egyik fő ösztönzőereje a termelékenységnövelés lesz. A vállalatok nagy része ugyanis felismeri, hogy a fejlődő gazdaságok - többek között Kína, India, Brazília - által diktált verseny és az emelkedő energiaköltségek jelentette nehézségek leküzdésében stratégiai jelentőségre tesznek szert az informatikai - hardver, alkalmazás, szolgáltatás - beruházások. A Gartner előrejelzése több olyan területet is említ, ahol a fejlődés új lehetőségeket teremt a költségek számottevő csökkentésére és a hatékonyságnövelésre a profitelvárásoknak megfelelni vágyó vállalati vezetők számára. Így például a kiadásokat csökkenti a szerverkonszolidációt lehetővé tevő integrációs technológiák fejlődése, míg a valós idejű adatgyűjtést végző alkalmazások révén gyorsabban reagálhatnak a változó ügyféligényekre.

A piackutatók szerint 2005-ben felgyorsul a nyílt forráskódú szoftverek beépülése a vállalati infrastruktúrába. Olyan kulcsfontosságú területeken válnak egyre általánosabbá a linuxos megoldások, mint a tudásmenedzsment, a csoportmunka, illetve a levelező- és alkalmazásszerverek.

A vezeték nélküli adattovábbítás térhódításának köszönhetően egyre inkább elvárás lesz, hogy utazás során vagy akár szabadságuk alatt is minél gyorsabban reagáljanak a vállalatvezetők az üzleti levelekre. Az idén komoly fejlődés várható a vezeték nélküli technológiában, a wi-fi végpontok számának növekedése és a harmadik generációs mobiltechnológia révén már a szélessávú internetkapcsolat is általánossá válik.

Kiemelt jelentőségre tesz szert mind a vállalatok, mind az egyéni felhasználók körében rendszereik, számítógépeik védelme. Különösen az üzleti szempontból kritikus adatok védelme terén lehet új eljárások, eszközök megjelenésére számítani.

A Gartner 2005-ös előrejelzésében megemlít néhány olyan piaci szegmenst is, amelyben jelentős változásokat várnak az idén. Így például a fejlődő országokban a távközlési igények gyors növekedése újra nagy infrastrukturális beruházások elindítását eredményezheti. A bérköltségek csökkentésének igénye az amerikai és nyugat-európai cégeknél újabb lendületet ad 2005-ben az erőforrások tengerentúlra helyezésének (offshore outsourcing) és az üzleti folyamatok kiszervezésének. Az internet terjedése és főként a szélessávú kapcsolatok számának ugrásszerű növekedése pedig azt eredményezi, hogy minden korábbinál gyorsabb ütemben fejlődnek a webes szolgáltatások.

Az idei évre szóló előrejelzések mellett a kissé távolabbi jövőre vonatkozó jóslatokat is közzétett a Gartner. Olyan technológiákat vettek sorra, amelyekben jelentős fejlődésre lehet számítani a következő 5-10 évben. Robbanásszerű növekedés várható a különböző mobilfizetési megoldásokkal megvásárolható, öt dollárnál olcsóbb szolgáltatások piacán, amelynek értéke 2010-re elérheti a harmincmilliárd dollárt. A mobiltelefonok számának növekedésével a csengőhangok, logók, mobilképernyő-védők terén számítanak rendkívül nagy forgalomra a Gartner szakemberei, de a zene- és filmletöltések száma is gyorsan nő majd, ahogyan emelkedik az ilyen jellegű tartalmakat szolgáltatók száma.

A távközlési és informatikai szektoron belül is komoly változásokra lehet számítani. A piackutató cég várakozásai szerint már ebben az évben felvásárolhatja a BellSouth távközlési cég az

AT&T-t. Átalakul a személyiszámítógép-gyártók köre is, 2007-re a tíz legnagyobb cég közül három felhagy ezzel a tevékenységgel.

A hazai szoftverpiac tíz százalék körüli bővülésére számít az idén K. Szabó Imre, a Megatrend 2000 Informatikai Rt. elnök-vezérigazgatója. A növekedés fő motorja a közigazgatásban és főként az önkormányzatoknál meginduló nagy projektek lesznek. A különböző ügyviteli,alkalmazások bevezetésére meghirdetett pályázatokon mintegy harminc önkormányzat szerepelt sikerrel, azok bevezetésére és a kapcsolódó szolgáltatásokra nyolcmilliárd forint áll rendelkezésükre. A hazai fejlesztők számára nagy lehetőséget jelent az uniós csatlakozás előtt álló országokban való megjelenés, hiszen a rendelkezésükre álló tapasztalat és szakmai tudás révén komoly pozíciókat érhetnek el ezeken a kevésbé telített piacokon.

Az idei év - hasonlóan 2004-hez - a hazai internetes társadalom számára a széles sáv jegyében telik majd. A telefonvonali gyors internetkapcsolatok (ADSL) száma az elmúlt év végére már meghaladta a kétszázezret, és a Matáv tervei szerint 2006-ra ez a szám a duplájára nő. A hazai ADSL-kapcsolatok számának gyors növekedését elősegítheti, hogy az év elején új, olcsóbb konstrukciók piacra kerülésére lehet számítani - közölte korábban érdeklődésünkre Simó György, az Axelero vezérigazgatója. A bővülés elsősorban a lakossági szegmensben lesz erőteljes, amelyhez a társaság reményei szerint nagymértékben hozzájárul majd a vállalatok által a munkavállalóknak biztosított adómentes otthoni internet-hozzáférések számának növekedése.

Az irodatechnikai piac üzleti szegmensében idén felgyorsulhat a meglévő eszközparkok optimalizálása, az egyfunkciós berendezések többfunkciósra cserélése. Ez főként a nagy- és a középvállalati szektort jellemzi - mondja Czinege László a HP képalkotási és nyomtatási üzletágának vezetője. A cégeknek arra is figyelmet kell fordítaniuk a vételi döntés meghozatalában, hogy a lecserélendő eszközök mennyire lesznek kompatibilisek a folyamatosan teret hódító e-ügyintézési folyamatokkal.

A kisvállalati szektorban az idén is fontos szempont lesz az új készülékek vásárlásánál a lapköltség. A költséghatékonysági célokat ezen cégek esetében is jobban szolgálják a multifunkcionális gépek - mondja Czinege László. Úgy véli, a piac egészét az idén már jobban élénkíthetik a beszerzéseknél többletforrásként felhasználható uniós pénzek.

A hazai hardverpiacon egyre inkább kettősség figyelhető meg. A cégek árérzékenysége kiegészül a minőség iránti igény növekedésével - emeli ki Poros Gábor, a magyarországi személyi számítógéppiac vezető szállítói közé tartozó Fujitsu Siemens Computers Kft. ügyvezető igazgatója. Aki már nem az első gépét vesz, számára már nem csak az ár számít. Növekszik a mobilitás iránti igény is, az idéntől még jobban eladható lesz minden olyan technológia, amely ezt a célt szolgálja - teszi hozzá. Ezt a cég saját adatai is alátámaszthatják. A múlt évben 100 százalékkal nőtt a mobileszközök, noteszgépek értékesítése. A mobilitást a szolgáltatói oldalról is erősítenie kell a piaci szereplőknek. Egyre nagyobb lesz az igény a mindig mindenhol elérhető online banki, tőzsdei szolgáltatások iránt, de a kormányzati, önkormányzati e-folyamatoknak is fel kell gyorsulniuk.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.