BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Keresők hackerek szolgálatában

Az internetes keresők által kínált lehetőségek rosszindulatú felhasználásának terjedését jósolják biztonsági szakértők 2005-re - derül ki a ZDNet összeállításából. Az ilyen jellegű támadások során a virtuális világ kalózai - hackerek -, illetve az általuk ebből a célból írt internetes férgek arra használják fel a keresőmotorokat, hogy nem nyilvános erőforrásokat kutassanak fel, illetve adatbázisokba törjenek be. Bár egyelőre nem a Google-hackingnek is hívott jelenség számít a legégetőbb internetes biztonsági kihívásnak, a helyzet egyre rosszabbá válik ezen a téren is - állítja Jay Heiser, a Gartner piackutató cég alelnöke és kutatási igazgatója. Tavaly két olyan próbálkozásról számoltak be a szakemberek, amikor internetes férgek arra használták a keresőket, hogy potenciális célpontokat keressenek. Augusztusban a MyDoom egy variánsa e-mail címek gyűjtésére használta a Google-t, decemberben pedig a Santy féreg különböző változatai vették igénybe először a Google, majd a Yahoo! "segítségét" könnyen sebezhető alkalmazások felkutatására. Januárban újabb hackertámadásról érkeztek hírek, melyek szerint illetéktelenek a Google-on keresztül céges webkamera-hálózatokba léptek be.

Szakértők szerint az idén sokkal több ilyen jellegű támadásra lehet számítani, ezért a vállalatoknak célszerű jó előre felkészülniük az új veszélyforrásra. A védekezés egyik módja az lehet, ha gondoskodnak arról, hogy a hálózati erőforrásaikat ne indexeljék a keresőmotorok - mondta el Andrew Collins, a CyberTrust biztonsági cég munkatársa. Az olyan internet alapú rendszereket, mint a webkamerák és a digitális archiválórendszerek, célszerű a világhálóról nem elérhető magánhálózatokra helyezni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.