BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újfajta reklámok videojátékokban

A videojáték-gyártók új bevételi forrást keresnek maguknak: immár a játékokon belül kínálnak reklámozási lehetőséget. Bár az ötlet nem új, a mostani megvalósítás mégis úttörőnek számít

- tudósít a Financial Times Deutschland.

A játékokon belüli reklámozásra eddig is volt példa: az egyik autóverseny-szimulációs programban előbb lehetett vezetni a Porsche Cayenne terepjáróját, mint ahogy az a valóságban a szalonokba került volna. Bár az ilyen fixen beágyazott reklámok is csak hódító útjuk elején járnak, máris itt a továbbfejlesztett megoldás. A legújabb programokban - miközben a játékosok kedvenc focicsapatukat irányítják a dicsőség felé - a stadionok hirdetőoszlopain igazi hirdetések kapnak helyet. Hasonló megoldással a képzelt városokon átszáguldó autóversenyzőknek az út mentén elhelyezett óriásplakátokon valós termékek kelletik magukat. Ráadásul a reklámok változnak is, ugyanis azokat az internethez kapcsolódó gépek egy webes adatbázisból folyamatosan frissítik.

A videojáték-reklámoknál a Nielsen Interactive Entertainment piackutatói hatalmas növekedést prognosztizálnak. Észak-Amerikában ez a piac ma még csupán 25 millió dollárra rúg, ám előrejelzéseik szerint hét éven belül átlépi az egymilliárd dolláros határt is. Mindez döntően annak köszönhető, hogy a videojátékok egyre nagyobb piacot (és így közönségelérést) kínálnak. A DFC Intelligence becslése szerint a tavaly 23,2 milliárdos eladás 2009-re a 31,6 milliárdot is elérheti.

Az új hirdetési médium iránt különösen a sportszer-, autó- és fogyasztásicikk-gyártók érdeklődnek, amelyek sürgősen új csatornákat keresnek a televízió csökkenő nézettségi adatai miatt. A friss felmérések szerint ugyanis az Egyesült Államokban a 14-30 éves korosztály már több időt tölt videojátékokkal, mint a televízió előtt.

A játékfejlesztők eközben a filmstúdiókhoz hasonlatos dilemma előtt állnak. A piac telítődésével és globalizálódásával egyre nagyobb reklámköltésre van szükség ahhoz, hogy a termék megfelelő mennyiségben keljen el. Ráadásul a játékkonzolok is egyre fejlettebbek lesznek, s a javuló grafikai lehetőségek teljes kihasználása minden korábbinál nagyobb programozói munkát igényel. A fejlesztők költségei tehát emelkednek, így minden új bevételi forrást meg kell ragadniuk, hogy hoszszabb távon is életképesek maradhassanak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.