BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A kulcskérdés a jövőben is a bizalom

Biztonság, a személyes adatok védelme, megbízhatóság és üzleti integráltság - ezek a Microsoft Megbízható számítástechnika elnevezésű programjának alappillérei - állítja Stephen McGibbon, a társaság biztonsági megoldásokért felelős regionális igazgatója. Az amerikai szoftvercég három éve indította el Megbízható számítástechnika (Trustworthy Computing) nevű kezdeményezését, melynek célja, hogy mindenki biztonságosan és megbízható módon használhassa a számítógépet. Az emberek tisztában vannak a számítástechnika értékével, de sokan tartanak tőle, hogy valamilyen kárt szenvednek, ha személyi számítógépüket használják. A számítástechnikába vetett bizalom elengedhetetlen ahhoz, hogy a technológia valóra válthassa a benne rejlő lehetőségeket. Az emberek elsősorban azt szeretnék, hogy megbízhassanak az informatikai megoldásokban, és ha az általuk használt rendszerek ezt nem képesek százszázalékosan biztosítani, az ügyfelek elveszítik bizalmukat a számítástechnikában - hangsúlyozta Stephen McGibbon. Ennek megfelelően a Microsoftnál az évente fejlesztésre szánt mintegy 6,8 milliárd dollár jelentős részét biztonsági megoldások kidolgozására fordítják. Így elmondható, hogy folyamatos fejlődésben van a megbízhatóság, a biztonság és az adatvédelem - vagyis azok a dolgok, amelyek megalapozzák a bizalmat.

A Megbízható számítástechnika kezdeményezés három évének eredményeként mára jelentős mértékben csökkent az újonnan piacra dobott termékekben utólagosan felfedezett, sérülékenységet okozó hibák száma. Spamellenes, illetve adatvédelmi technológiák működnek a cég több termékében, mint például a Hotmailben, az MSN-ben, a Microsoft Office 2003-ban és a Microsoft Exchange Server 2003 kiszolgálóban. Fontos újdonság továbbá, hogy a Microsoft Windows XP és a Microsoft Office XP piacra kerülése óta bevezetett új hibabejelentő technológia például automatikusan rögzíti a termékek és a szolgáltatások esetlegesen előforduló hibáinak adatait, és felkínálja a felhasználóknak a lehetőséget, hogy beküldjék ezeket az adatokat a társaságnak további elemzésre, elősegítve ezzel is a termékek tökéletesítését - mondta el a cég szakembere.

Az elmúlt év legjelentősebb technológiai előrelépése a Windows XP Service Pack 2 (SP2) volt, amely számos tekintetben hozott fejlődést a biztonság és az adatvédelem területén. Így például a jövő egyik nagy biztonsági kihívására, az adatlopásos (phishing-) csalásokra felkészülve olyan funkciót építettek be a csomagba, amely csökkenti a phishingoldalak által használt, a képernyő-átméretezésen alapuló megtévesztés lehetőségét - közölte Stephen McGibbon. A szervizcsomag emellett biztonságosabb alapbeállításokat kínál (például alaphelyzetben bekapcsolódott tűzfal és az előugró ablakok blokkolása), jobban és egyszerűbben szabályozhatók vele a biztonsági és az adatvédelmi szolgáltatások, valamint fejlettebb (akár automatikus) biztonsági frissítési funk-ciókat nyújt.

A Megbízható számítástechnika program részét képezi az is, hogy a Microsoft januárban kibocsátotta a Windows AntiSpyware megoldás bétaváltozatát, valamint egy havonta megújuló eszközt (Malware Removal Tool), amely eltávolítja a vírusokat a fertőzött számítógépekről. A kémprogramok elleni alkalmazás azért lehet különösen fontos, mert az adat-lopásos csalások mellett a spyware-ek jelenthetik a legnagyobb biztonsági problémát a közeljövőben - véli Stephen McGibbon. A társaságnál folyamatosan dolgoznak más eszközök kifejlesztésén is, így például új spamvédelmi technológiák kiadására, illetve a feladóazonosító keretrendszernek az MSN, a Hotmail és más termékek keretében történő megvalósítására is készülnek.



Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.