BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Cannes után

A cannes-i 3GSM-világkonferencián az idén is a gyártóknak jutott a fő szerep, a szolgáltatók közül csupán hárman, a T-Mobile, az Orange és a Vodafone képviseltette magát. A készülékgyártók viszont egymást túllicitálva jelentették be legújabb, többségében már a harmadik generációs technológián alapuló telefonjaikat. A mobilkészülék-piacot alig néhány éve ostromló, de ma már a világ vezető gyártói közé számító dél-koreai Samsung egymaga harminc új készüléket hozott magával a francia aranypartra. A Motorola látványos show keretében jelentette be legutóbbi csúcsmodellje, a RAZR V3 fekete változatát. Számos hasonlóan "slágergyanús" telefont vonultattak fel a standjaikon a magyar mobilpiacon még vagy már szerepet nem játszó gyártók, utóbbiak közül például a Philips.

A készülékek mellett azonban legalább akkora szerephez jutottak a különféle mobilalkalmazások, amelyek nélkül a szolgáltatók ma már nehezen növelhetnék árbevételüket. Jóllehet a fejlett piacokon működő társaságok árbevételének még ma is több mint háromnegyedét adja a hangszolgáltatás, a generációváltás sikeréhez elengedhetetlenek a jól eltalált alkalmazások. Az Ericsson vezérigazgatója, Carl-Henric Svanberg 2005-öt egyenesen a mobil szélessáv és a hármas szolgáltatás - a telefon, az internet és a televíziózás - mobiltelefonra való kiterjesztése évének jósolja.

A legtöbb bejelentés azonban ebben az évben a mobilzenéé volt, amit a fejlesztők komoly bevételt ígérő kulcsfontosságú 3G-szolgáltatásnak tartanak. Elsőként a Microsoft, a Nokia és a Loudeye jelentette be zenei együttműködését. Az előfizetők a Windows Media Player segítségével a Nokia és a Loudeye által kifejlesztett mobilzenei szolgáltatás alapján a készülékeiken megkereshetik, meghallgathatják, letölthetik az általuk kiválasztott zenét. A mobilszolgáltatók a zenei szolgáltatást saját márkanevük alatt értékesíthetik, az ügyfelek pedig a letöltött számokat a havi mobiltelefon-számlájukon rendezhetik.

A Sony Ericsson nem mást, mint egy mobiltelefonos walkmant ígért március elejére. A készülék maga is a jól ismert Walkman márkanevet viseli majd. Egyelőre csak annyit árultak el róla a várható megjelenés időpontján kívül, hogy jelentős tárkapacitással, extra nagy akkumulátorkapacitással, jó minőségű fülhallgatóval lesz ellátva.

A vezeték nélküli technológiák piacán egyre jobban terjedő rádiófrekvenciás azonosító rendszerek (RFID) mobiltelefonos alkalmazását élőben tesztelhették a cannes-i kikötőben horgonyzó Siemens hajó utasai. A látogatók a papír alapú belépők helyet bankkártya formátumú mobiltelefonnal leolvasható beszállókártyát kaptak. Ezek segítségével a biztonsági szolgálat valós idejű információval rendelkezhetett a hajón lévők számáról. Az alkalmazás azonban jól alkalmazható mobilfizetési tranzakcióknál is.



Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.