BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

IP-telefonkönyv- kísérletek

Új típusú telefonkönyv létrehozásával kísérleteznek Németországban. Az Ausztriában már tesztelés alatt álló Enum névre keresztelt rendszer az internetes telefoncímeket tárolja, így könnyen megtudható, hogy a hívni kívánt üzleti partnert a világhálón keresztül is el lehet-e érni, vagy a jóval drágább hagyományos vezetékes vonalon kell próbálkoznunk.

Az ilyenfajta gyűjteményre egyre nagyobb az igény, ugyanis sok intézmény és nagyvállalat belső kommunikációját - így a telefonálást is - interneten bonyolítja le, jelentős összeget megspórolva ezzel. Ám mivel nem tudni, hogy melyik vállalatnál működik még hasonló rendszer, a kimenő hívások sokszor szükségtelenül a hagyományos telefonrendszeren futnak, komoly többletköltséget okozva ezzel.

Az Enum megálmodói azonban egy egyszerű telefonkönyvnél jóval messzebb tekintenek. Azt szeretnék, hogy a digitális rendszer intelligensen és dinamikusan működjön, azaz bejegyzései kövessék a felhasználók mozgását.

Ha ugyanis a hagyományos vezetékes-, mobil- és faxszámok, illetve a honlapcímek mellett az internetes telefonszámokat, valamint videokonferencia-kapcsolat azonosítóit is tartalmazó "telefonkönyv" az adott névhez mindig azt a számot ajánlja fel, amelyet az érintett kér, a hívott felet folyamatosan a számára legkényelmesebb csatornán lehet utolérni. Tehát be lehet állítani, hogy kizárólag mobilunkra érkezzenek hívások, vagy hogy egy adott időszakban csak elektronikus leveleket fogadunk.

Így amikor a reggel munkába érkező vezető laptopja csatlakozik a vállalati hálózathoz, a Bluetooth-kapcsolat révén a mobiltelefon használható a cég internetes vonalán beérkező hívások fogadására is. Ha a hálózati kapcsolat megszűnik, a rendszer minden hívást automatikusan hordozható telefonunk normál számára irányítja át, majd hazaérkezéskor a házi számítógép világhálós kapcsolata segítségével már otthoni internetes telefonszámunkon keresztül fogadhatjuk a hívásokat, akár a mobilunkon is. Így a rendszer révén nemcsak a kommunikáció lesz olcsóbb, de szükségtelené válik a különféle számokra érkező hívások napi többszöri átirányítása is.



Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.