BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kémprogramok elleni pajzs

Vállalati környezetbe szánt kémprogram elleni megoldásokat mutatott be február közepén a Symantec és a McAfee is. A világ legismertebb biztonságialkalmazás-gyártói valószínűleg nem véletlenül időzítették az év elejére bejelentéseiket, ugyanis 2005-ben a vállalatok 65 százaléka tervezi, hogy beszerez valamilyen spyware-ellenes alkalmazást, vagy frissíti a már meglévőt - idézi az InformationWeek internetes portál a Forrester Research tanulmányát. A piackutató cég adatai szerint különösen a nagyvállalatoknál fordítanak kiemelt figyelmet erre a problémára, körükben ez az arány eléri a 69 százalékot is, a közepes és kisebb cégek egyelőre, úgy tűnik, kevésbé ismerték fel az új veszélyforrást. Ezzel az ilyen jellegű megoldások az üzleti szférában a legkeresettebb biztonsági eszközök lesznek 2005-ben. Ennek megfelelően dinamikusan nő a spyware elleni alkalmazásokat készítő vállalatok bevétele is, legalábbis egy másik piackutató cég, az IDC adatai szerint. Míg 2003-ban mindössze 12 millió dolláros volt ez a piac, addig a társaság előrejelzése szerint 2008-ig eléri a 305 milliót. A kémprogram elleni harc fontosságát mutatja, az is, hogy a világ legnagyobb szoftvergyártója, a Microsoft is közzétett egy spyware-irtó alkalmazást - igaz, egyelőre csak egy tesztelésre szánt béta verziót - az év elején, amely ingyenes a felhasználók számára.

Egy a közelmúltban 600 cég biztonsági vezetői körében végzett felmérés szerint a kémprogramok jelentik a negyedik legnagyobb fenyegetést a vállalati hálózatokra. Ennek ellenére a jelenleg elérhető spyware-ek elleni programok többsége egyéni felhasználók számára készült, és nem nyújt megfelelő megoldást a központosított adminisztrációs és támogatási igényekkel rendelkező vállalati ügyfeleknek.

Persze az otthoni felhasználóknak is nagy szükségük van a kémprogramirtó alkalmazásokra, hiszen az IDC becslése szerint a háztartásokban lévő személyi számítógépek kétharmadán található ilyen program.

Felhasználók és elemzők egyaránt növekvő aggodalommal figyelik a spyware-ek emelkedő számát. Különösen nagy kihívást jelent az ellene küzdőknek, hogy a vírusokkal és férgekkel szemben, amelyek felbukkanásáról hamarosan tudomást szerez a felhasználó - ha máshogy nem, a számítógépén jelentkező problémák útján -, a spyware-ek jelenlétének nincsenek könnyen észrevehető jelei.



Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.