BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lendületes előrelépés a megbízható számítástechnika terén

Bejelentésének harmadik évfordulóját ünnepli a Microsoft "Megbízható Számítástechnika" nevű kezdeményezése. A Microsoft hosszú távú programjának harmadik évében számottevő előrelépés történt a technológiai beruházások, az iparági vezető szerep és az ügyfelek tájékoztatása terén.

Célunk, hogy az emberek ugyanolyan természetesen tekintsenek a számítógép-használatra, mint a telefonálásra - állítja Scott Charney, a Microsoft "Megbízható Számítástechika" (Trustworthy Computing) nevű kezdeményezéséért felelős alelnöke. Annak ellenére, hogy időnként a telefonrendszerben is tapasztalhatók működési zavarok, az emberek nagy többsége mégis nyugodt afelől, hogy nem lesz akadálya a hívásnak, és hogy a beszélgetést nem hallhatják illetéktelenek. A Microsoftnál azt szeretnék elérni, hogy a számítógépre is ugyanilyen természetességgel gondoljanak az emberek. Ezért dolgozik a cég nagy erőkkel a harmadik évfordulóját ünneplő "Megbízható Számítástechnika" kezdeményezés céljainak megvalósításán, melyet Bill Gates, a cég elnöke és vezető szoftvertervezője indította útjára. A hosszú távra szóló kezdeményezés célja, hogy mindenki biztonságos és megbízható módon használhassa a számítógépet.

Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a telefon több évtizedes fejlődés után jutott el a mai megbízhatósági szintre; a klasszikus partivonalakat sem biztonságosnak, sem titkosnak nem lehetett nevezni - fejtette ki Scott Charney. A számítógép mindöszsze 20 év alatt jutott el oda, hogy szinte a világ minden pontján jelen van, de az iparág még ma sem tekinthető kiforrottnak. Folyamatos fejlődésben van a megbízhatóság, a biztonság és az adatvédelem - azok a dolgok, amelyek megalapozzák a bizalmat. Az emberek tisztában vannak a számítástechnika értékével, de sokan tartanak tőle, hogy valamilyen kárt szenvednek, ha személyi számítógépüket használják. A számítástechnikába vetett bizalom elengedhetetlen ahhoz, hogy a technológia valóra válthassa a benne rejlő lehetőségeket. A Microsoft vezető szerepe, és ez irányban tett erőfeszítései remélhetőleg hozzájárulnak, hogy ez a bizalom minél előbb kialakuljon - mondta el a vállalat alelnöke.

A "Megbízható Számítástechnika" kezdeményezés három évének eredményeként mind a termékeken, mind a Microsoft belső folyamatain egyértelműen megfigyelhető a technológiai haladás. A vállalat biztonsági, technológiai és stratégiai csoportja, valamint számos egyéb részlege közötti együttműködés eredményeképpen mára spamellenes és adatvédelmi technológiák működnek a Hotmailben, az MSN-ben, a Microsoft Office 2003-ban és a Microsoft Exchange Server 2003 kiszolgálóban. A Microsoft Windows XP és a Microsoft Office XP új hibabejelentő technológiája automatikusan rögzíti a termékek és a szolgáltatások hibáinak adatait, és felkínálja a felhasználóknak a lehetőséget, hogy beküldjék ezeket az adatokat a társaságnak, elősegítve ezzel a termékek tökéletesítését. Az Office 2003 és a Windows Server 2003 tartalomvédelmi technológiái pedig az e-mailekkel, az Excel táblázatokkal és az Office dokumentumokkal kapcsolatos információvédelmi aggályokra kínálnak megoldást.

A kezdeményezés fontos eleme, hogy mára a vállalati célú, az internethez kapcsolódó, valamint a bizalmas és személyes adatok feldolgozására használt Microsoft-termékek fejlesztése a Biztonsági Fejlesztési Életciklus (Security Development Lifecycle, SDL) szerint történik. Az SDL formális eljárás, amely biztonsági ellenőrző pontokkal egészíti ki a termék életciklusának minden szakaszát, az első koncepció kialakításától kezdve egészen az ügyfél által használt változatig. A biztonsági frissítési folyamat tökéletesítésének és leegyszerűsítésének célja a biztonsági frissítésekkel járó üzemkiesés idejének minimalizálása, illetve a letöltés és a telepítés felügyelhetőségének megkönnyítése volt.

Az elmúlt év legjelentősebb technológiai előrelépése a Windows XP Service Pack 2 (SP2) volt, amely jelentős mértékben továbbfejleszti a Windows XP operációs rendszert, és számos tekintetben hozott előrelépést a biztonság és az adatvédelem területén. Az SP2-t 2004. augusztusi kibocsátása óta már több mint 140 millió felhasználó töltötte le. A szervizcsomag biztonságosabb alapbeállításokat kínál, jobban szabályozhatók vele a biztonsági és az adatvédelmi szolgáltatások, valamint fejlettebb biztonsági frissítési funkciókat nyújt.

A program keretében a cég idén januárban kibocsátotta a Windows AntiSpyware megoldás bétaváltozatát, valamint egy havonta megújuló eszközt (Malware Removal Tool), amely eltávolítja a vírusokat a fertőzött számítógépekről. Más eszközökön is folyik a munka, így például új spamvédelmi technológiák kiadására, illetve a feladó-azonosító keretrendszernek az MSN, a Hotmail és más termékek keretében történő megvalósítására is készül a vállalat. Scott Charney kijelentette, hogy a Microsoft aktívan törekszik a "Megbízható Számítástechnika" lendületének fokozására, és arra, hogy tökéletesen beépítse ezt a vállalat kultúrájába is.

Két évvel ezelőtt a szolgáltatásmegtagadási támadások voltak a figyelem középpontjában. Bár ma sem múlt el teljesen ez a gond, új biztonsági problémák jelentek meg. Globális problémává nőtte ki magát a spam, amelyet újabb fenyegetések sora követ, például az adathalászás (phishing), a kémszoftver (spyware) és a "botnet"-ek (trójai fertőzés útján, ártó szándékkal létrehozott IRC-hálózatok). Ahogy egyre terjed a technológia használata, és egyre nagyobb mértékben függünk tőle, úgy fognak fokozódni az előttünk tornyosuló problémák is. Nem elég a mai problémákra megoldást nyújtanunk, elébe kell mennünk a jövő problémáinak, és fel kell rájuk készülnünk - jelentette ki Scott Charney.

A Microsoft komolyan veszi azt a felelősséget, amely a piacvezető szereppel jár; a vállalat társalapítója vagy tagja számos olyan szervezetnek, amelynek törekvései a számítástechnika megbízhatóbbá tételére irányulnak. Ilyen például az Anti-Phishing Working Group (Adathalászat-ellenes Munkacsoport), amely az egész iparágat átfogó megoldásokat alakít ki, majd népszerűsíti őket. Az Anti-Spam Technology Alliance (Spamellenes Technológiai Szövetség) műszaki szabványok definiálását tűzte ki célul, elősegíti az iparági irányelvek lefektetésére irányuló együttműködést. A Global Infrastructure Alliance for Internet Safety (Globális Infrastrukturális Szövetség az Internet Biztonságáért) nevű munkacsoport tagjai közé globális internetszolgáltatók tartoznak. A Virus Information Alliance (Vírusinformációs Szövetség) tagjai a felhasználók minél gyorsabb tájékoztatása érdekében fontos technikai információkat cserélnek egymással az újonnan felfedezett vírusokról és férgekről.

A Microsoft továbbra is népszerűsíti az Anti-Virus Rewards Programot, amely a cég 5 millió dolláros alapösszegével kezdte meg munkáját. Ennek célja, hogy segítsen a bűnüldözési szerveknek azok felkutatásában és felelősségre vonásában, akik kártékony vírusokat és férgeket szabadítanak rá az internetre. A vállalat az oktatás világa felé is terjeszkedik: a Trustworthy Computing Request for Proposal (TWC RFP) program keretében számos felsőoktatási projektet fog támogatni annak érdekében, hogy az intézményekben a "Megbízható Számítástechnikához" kapcsolódó tananyagokat készítsenek, teszteljenek és terjesszenek.

A "Megbízható Számítástechnika" kezdeményezés lényegénél fogva törekszik a felhasználók számítástechnikáról szerzett benyomásainak javítására. A Microsoft a tavalyi év folyamán kiemelt figyelmet szentelt annak, hogy hasznos eszközökkel és információkkal könnyítse ügyfelei, partnerei, az informatikusok és az egyéni felhasználók munkáját. Ennek része volt egy világméretű tájékoztató kampány, amely azt célozta, hogy szélesebb körben elterjedjenek a számítógép védelmének optimális módszerei, és hogy egyszerűbbé váljon a védelmi technológiák bekapcsolása.

A Microsoft erőfeszítéseit globális szinten fejti ki, keretei közt érhető el például a kormányzati biztonsági program (Government Security Program - GSP), amelynek értelmében a kormányok hozzáférhetnek a Windows és az Office forráskódjához.

A kisvállalkozóknak és az otthoni felhasználóknak szóló online útmutatókból és segédeszközökből is széles választék áll rendelkezésre. A "Security at Home" (Otthoni Biztonság) weboldalakon többek között a vírusokról, a spamről, a kémszoftverekről (spyware) és a mobileszközök biztonságáról tájékozódhatnak. A Microsoft Security honlap pedig az alaposabb ismeretekkel rendelkező otthoni felhasználóknak és a kisvállalkozásoknak nyújt bőséges, részletes információkat.

Az internetezők hasznos tanácsokat és információkat találhatnak az MSN Security webhelyen a személyes adatok és az e-mailek védelme érdekében foganatosítható intézkedésekről, valamint arról, hogyan óvhatják meg a szülők internetező gyermeküket. A Microsoft által támogatott GetNetWise nevű webhely, különféle módszereket kínál arra, hogy a családok megvédhessék magukat a rosszintulatú internetezőktől. A Microsoft spamellenes és adathalászat-ellenes weboldala tájékoztatást nyújt arról, miként igyekszik a társaság ügyfeleivel, partnereivel és az államigazgatási szervekkel együttműködve biztonságossá tenni az elektronikus levelezést mint a világot átfogó, nélkülözhetetlen és értékes kommunikációs eszközt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.