BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megelőző védelem a fertőzések ellen

A vírusirtó programok fejlesztői az egyre élesebb verseny miatt ma már nem elégedhetnek meg a gyakori adatbázis-frissítéssel, a különböző keresési módszereket is folyamatosan fejleszteniük kell. A heurisztikus keresés pedig egyre inkább az eredményes és hatékony védelem kulcsfontosságú elemévé válik.

Húsz éve, az első vírusok és víruseltávolító programok megjelenésekor a számítógépes vírusveszély szinte kizárólag elméleti fenyegetést jelentett. Később a vírusirtók fejlesztői adatbázisba gyűjtötték a vírusmintáikat, amit hosszabb-rövidebb időközönként frissítettek. Az a vírusdefiníciós adatbázis, ami havonta frissült, kifejezetten naprakésznek számított.

Napjainkban a helyzet jelentősen változott. Egy vírus definíciójának elkészítése, vagyis a vírusminta tenyésztése, működésének és kódjának vizsgálata bizonyos esetben egy-két órát vesz igénybe, a víruslaborok kifinomult módszerekkel elemzik a fertőzések jellemzőit. Ez azonban egyre kevésbé járható út, hiszen léteznek már olyan károkozók, melyek akár percek alatt képesek számítógépek százezreit megfertőzni. Mire a vírusdefiníciós adatbázis a felhasználókhoz kerül, egy-egy kártevő jelentős, munkaórában vagy pénzben nehezen kifejezhető károkat okozhat.

A számítástechnikai kommunikáció technikai fejlődése egyben a fertőzések termékeny táptalaja. A mai körülmények között nem jelent tényleges biztonságot az utólagos védelem, ezért egy alternatív technológiát is alkalmaznak a modern vírusirtók, melyet heurisztikus keresésnek nevezünk. E módszer nem pontos kódmegegyezést keres, hanem a program jellege alapján próbálja azonosítani a kártevőket.

A heurisztikus keresés azonban korántsem olyan egzakt, mint a vírusdefiníciós adatbázis alapú módszer. Különböző víruskereső programok különféle technikákat alkalmaznak, hogy a még ismeretlen vírusok tevékenységét megakadályozzák. A legmodernebbek, köztük a NOD32 is, egy virtuális futtatási környezetet hoznak létre, melyben elindítva a futtatható fájlt, vizsgálják annak működését. Ha viselkedése olyan módosításokat eredményez, mely jellemző a kártevőkre, akkor a heurisztika jelzi, hogy valószínűleg fertőzésről van szó. Azonban ahhoz, hogy különböző hálózati protokollok és Windows-változatok védelmét megoldhassa egyetlen heurisztikus keresőmotor, rendkívül adaptív futtatási környezet szükséges, ugyanakkor a korlátozott erőforrások rendkívül hatékony megoldást követelnek.

A heurisztikus keresés elméletileg megoldást jelenthet az újonnan megjelenő kártevők futótűzszerű pusztítása ellen, de természetesen a helyzet nem ilyen egyszerű. A mai leghatékonyabb ilyen típusú megoldások a kártevők körülbelül kilencven százalékát találják meg. Ahhoz, hogy elkerüljük a vakriasztásokat, valamint a maradék tíz százalék legtöbb kártevőjét kizárjuk, a vírusdefiníciós adatbázisra mindenképp szükség van. Szintén elengedhetetlen a vírus pontos ujjlenyomatának ismerete ahhoz, hogy a fertőzött fájl teljes törlése helyett csak a fertőzést távolítsuk el belőle. Folyamatosan fejleszteni kell a heurisztikus keresőmotort is, ugyanis a kártevők készítői is újabb és újabb ötletekkel állnak elő a rendszer feltörését és a biztonsági megoldások kikerülését illetően.

Látható, hogy a védelem biztosítása rendkívül összetett folyamat. Az ujjlenyomat-egyeztetés mellett a fejlett heurisztika alkalmazása erőforrás-igényes, ennek minél hatékonyabb megvalósítása a vírusvédelmi programok fejlesztőinek óriási kihívást jelent.

A NOD32 hatékonyságát az biztosítja, hogy a víruskeresési rendszert a valós környezethez igazítja. A különböző feladatokat különálló, egyedileg konfigurálható modulok látják el. A vírusdefiníciós adatbázisa és a hagyományos heurisztikája mellett egy úgynevezett kiterjesztett heurisztikát is alkalmaz, amit kifejezetten az internetes férgek elleni védelemre fejlesztettek ki. A memóriarezidens fájlvédelmi modul (AMON, Antivirus Monitor) elérés előtt megvizsgálja az állományokat.

Az internetről érkező állományok (levelek, weboldalak) ellenőrzését végző modul (IMON, Internet Monitor) minden esetben használja a kiterjesztett heurisztikus keresést is, melynek hatékonyságát jellemzi, hogy az utóbbi idők legnagyobb járványait okozó férgek (Zafi, Netsky, Bagle, Mydoom és Sober) szinte összes variánsát felismerte.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.