BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megtévesztésre építő hackerek

Informatikai rendszerekbe betörni olyan egyszerű, mint egy telefonhívást lebonyolítani - állítja Kevin Mitnick, a világ egykor leghíresebb hackere. Az ember felhív egy tetszőleges céges telefonszámot, és egyszerűen elkéri az egyik felhasználó nevét és jelszavát. Meglepően és ijesztően sok ember hajlandó kiadni ezeket az információkat.

Az emberek hajlandóak bízni olyanokban akikről azt hiszik, hogy tudják, miről beszélnek - véli Kevin Mitnick, egykori számítógépes kalóz (hacker), jelenleg egy információs biztonsági tanácsadó cég vezetője. Azzal, hogy valaki informatikai vagy termékszakértőnek adja ki magát, elnyerheti a bizalmát még az ilyen jellegű megtévesztésekre elvileg felkészített biztonsági embereknek is - tette hozzá.

Az emberek megtévesztésére épülő social engineering fegyverét használó hackerekkel szemben nem számít, hogy egy cég, szervezet vagy kormányzat mennyi pénzt öl a technológiai biztonság kiépítésére. Megoldást jelenthet, ha a magukat fenyegetettnek érző szervezetek figyelmet fordítanak arra, hogy kiképezzék alkalmazottaikat az ilyen jellegű támadások kivédésére - mondta el Kevin Mitnick.

Minden social engineering jellegű támadás első fázisa a kutatás. Megkeresik a kiszemelt cégről szabadon hozzáférhető öszszes információt, mint például éves pénzügyi beszámolók, marketingbrosúrák, szabadalmazott alkalmazások, újságcikkek, iparági folyóiratok, honlapok tartalma, valamint megtanulnak mindent, amit a cégről és az emberekről meg lehet. Ezután jön maga a támadás, melynél a csalók valamilyen csellel elnyerik a kiválasztott személy bizalmát és támogatását, hozzájutva így a szükséges információhoz - ismertette a megtévesztéses támadásokat Kevin Mitnick.

Gyakran az új embereket választják ki a csalók, hiszen ők még nem ismerik olyan jól a biztonsági házirendet és az eljárásokat, kevés emberrel találkoztak még a cégnél, ezért nem mindig tudják, hogy kikkel állnak szemben. Az ilyen támadások leggyakoribb árulkodó jele, amikor valaki nem akarja megadni a számát, amin vissza lehet hívni. Ha valaki ismeretlen megkér, hogy csinálj meg valamit neki - bármennyire ártalmatlannak tűnik -, nézd meg jó alaposan, hogy mire is kér - tanácsolja az egykori, a social engineeringről könyvet is író volt hacker.

A social engineering a napjainkban egyre nagyobb problémát jelentő adatlopásos csalások (phishing) gyakori eszköze. A phishing különösen a bankoknak, internetes cégeknek, online áruházaknak, illetve ügyfeleiknek okoznak nehézségeket. Az ilyen jellegű csalás lényege, hogy a felhasználó olyan e-mailt kap, amely úgy néz ki, mintha egy legálisan működő intézménytől érkezett volna. Ezután a virtuális világ bűnözői egy hivatkozással átcsalják az internetezőt az eredetihez hasonlító, de hamis weboldalra, ahol olyan személyes adatok megadására kérik fel, mint a bankkártyaszám, PIN kód vagy különböző jelszavak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.