BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nőnek a biztonsági kiadások

Közel duplájára nő a vállalatok informatikai költségvetésén belül a biztonságra fordított összegek aránya 2007-ig, elérve a négy százalékot. A kéretlen levelek, vírusok, kémprogramok számának emelkedése minden korábbinál komolyabb kihívás elé állítja a cégek informatikai részlegeit.

A kéretlen levelek (spam) és rosszindulatú támadások számának növekedése a következő néhány évben minden korábbinál komolyabb kihívás elé állítja a vállalati informatikai részlegeket - állítják az IDC piackutató cég szakemberei. Ennek megfelelően az informatikai biztonságra szánt beruházások a teljes it-költségvetés 2,5 százalékáról a következő négy évben négy százalékára nőnek. Tovább emelkedik a spamek száma, a 2003-as 17-ről 2007-ig 23 milliárdra. Egy átlagos alkalmazott naponta tíz percet tölt a kéretlen levelek beazonosításával és törlésével. A megoldást az újabb alkalmazások bevezetése mellett egyre inkább a vállalatokon belüli biztonsági protokollok, előírások részletes meghatározásában és szigorú betartatásában látják a piackutató cég szakemberei. Különösen akkor van szükség ezek alkalmazására, amikor az átlagosnál nagyobb kockázati tényezőt jelentő kommunikációs megoldást használnak az adott társaság munkatársai, mint például a mobil eszközök. A biztonsági protokollokat folyamatosan kell ellenőrizni és a felmerülő igények alapján megújítani, illetve célszerű havonta részletes kockázatelemzést végezni. Ez a biztonsági beruházásokra szánt összegek hatékonyabb felhasználását is elősegítheti, hiszen azzal az eredménnyel is járhat, hogy egyes részlegek esetén alacsonyabb szintű, kisebb kiadást igénylő megoldások is elegendők, mint korábban gondolták.

A rosszindulatú támadások, vírusok, kémprogramok számának növekedése 15,4 százalékkal növeli az informatikai biztonsági beruházásokat a következő négy évben. Az ilyen jellegű fenyegetések hatására a cégek többet költenek a behatolás felderítésére, a biztonságos állomány kezelésére, tűzfal- és virtuális magánhálózati (VPN-) megoldásokra.

A sérülékenységek egyre gyorsabb kihasználása, az adatlopásos csalások (phishing) elterjedése, az elektronikus postafiókokat elárasztó spamek és az ártó szándékkal létrehozott bothálózatok jelenthetik a legkomolyabb biztonsági kihívásokat a különböző szervezetek számára 2005-ben - véli Konkoly Thege Szabolcs, a világ legnagyobb it-biztonsági cége, a Symantec területi igazgatója. A közeljövőben várhatóan nő majd a tűzfalak, útválasztók és más, a felhasználói rendszereket védő eszközök elleni célzott támadások száma is. Míg néhány éve még hetek teltek el az egyes alkalmazásokban lévő hibák felismerése és az ezeket kihasználó támadások között, addig tavaly már mindössze 5,8 nap volt ez az idő, és idén várhatóan tovább rövidül majd. Ezért fontos feladat a védelmi stratégia átalakítása, az utólagos reagálás helyett proaktívvá kell tenni a védekezést, azaz előre fel kell készülni a különböző fenyegetésekre - közölte Konkoly Thege Szabolcs. Olyan előre jelző rendszerek kiépítésére van szükség, amelyek révén az információvédelem és továbbítás olykor ellentétes igényei is kiszolgálhatók.

A vírusok, férgek, kémprogramok és kéretlen reklámlevelek küldésére használható bothálózatok terjedése mutatja annak a feketepiacnak a rohamos bővülését, amelyben létrehozóik kínálják fel szolgáltatásaikat. A probléma komolyságát jól szemlélteti, hogy tavaly az év első hat hónapjában a felfedezett bothálózatok száma kevesebb mint 2000-ről 30 ezer fölé nőtt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.