BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Spamtengerben úsznak a kisvállalatok

Tízszer annyi kéretlen levelet (spam) kapnak alkalmazottanként - a száz főnél kevesebbet foglalkoztatók - a kisvállalkozások, mint a 10 ezernél több embert alkalmazó nagyvállalatok - derül ki a céges levelezőrendszerekhez biztonsági megoldásokat szállító Postini jelentéséből. Az amerikai cég által készített felmérés adatai szerint különösen a kiadói, hirdetői, jogi területen tevékenykedő társaságok érintettek a kéretlen levelek jelentette probléma által, az ő esetükben jut a legtöbb beérkező spam egy alkalmazottra. Annak ellenére, hogy tavaly minden korábbinál többet költöttek a vállalkozások a spamek elleni védekezésre, becslések szerint az elektronikus levelezés 75-80 százalékát továbbra is ezek az üzenetek adják.

A helyzetet súlyosbítja, hogy a kéretlen levelek küldői új eszközt vetettek be tavaly, a bothálózatokat. Ezekben a rendszerekben egy erre a célra létrehozott alkalmazás az általa összekapcsolt számítógépeket vírusok, férgek, kémprogramok és kéretlen reklámlevelek küldésére veszi rá. A spamek növekvő száma hozzájárul az adatlopásos csalások (phishing) gyors terjedéséhez is, hiszen ezen üzenetek egy százaléka megtévesztő e-mail volt.

A spamküldők számára kiemelt időszaknak számító november-december a közvetlen termékajánlatok arányának ugrásszerű emelkedését hozta. Novemberben a kéretlen levelek 27, decemberben 24 százalékát adták az ilyen üzenetek. Az Apple számítógépgyártó digitális zenelejátszója, az iPod sikerét kihasználva MP3 lejátszókat hirdető levelek tömegei érkeztek az elektronikus postaládákba - derül ki a Clearswift biztonsági megoldásokat készítő cég havi spamstatisztikájából.

A szakemberek szerint aggasztó, hogy egyre meggyőzőbbek a csaló, adatlopás célú kéretlen levelek. A többek között a világ legnagyobb internetes áruháza, az Amazon illetve legkeresettebb online aukciós portálja, az eBay nevében küldött üzeneteknél a virtuális világ csalói kiemelt figyelmet szentelnek már annak is, hogy minél hitelesebbnek tűnjenek ezek a küldemények. Komoly kihívást jelenthet ez a probléma a bankok számára is, hiszen a bizonytalanság, a fenyegetettség érzése elrettentheti az ügyfeleket online szolgáltatásaik használatától - állítják a szakemberek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.