BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

3G: startol a magyar piac

Generációváltásra készül az idén a magyarországi mobilpiac. A hazai szolgáltatók az év végére tervezik az UMTS-szolgáltatás elindítását. Szerintük a gyors adatletöltést, multimédiás tartalmakat nyújtó technológia felfutása rövidebb futamidejű lesz, mint a GSM-rendszeré volt.

Jelentős megújulásra készül a magyarországi mobilpiac. Az új technológiai szabvány, a Universal Mobile Telecommunications System (UMTS), közkeletűbb nevén 3G a vezetékessel vetekedő gyors adatletöltés mellett a tartalomszolgáltatások széles körét - videotelefonálás, CD-minőségű zeneletöltés és az egyidejű hírcsomagküldés - nyújtja az előfizetőknek.

Noha az UMTS-technológia elterjesztésében a magyar mobil-

piac ezúttal nem az úttörők, hanem a követők közé tartozik majd, szakértők állítják, hogy Magyarország még nem késett le semmiről. A szolgáltatásnak a licencszerződés alapján eredetileg 2006 januárjától kellene elindulnia Budapest tágan értelmezett belvárosában, de mindhárom cég jelezte, hogy már ez év végére kész a startra. Felfutása rövidebb idő alatt mehet végbe, mint a GSM-rendszernél, utóbbinál öt év kellett hozzá.

A hálózatépítésben a T-Mobile Rt. és a Pannon GSM Rt., valamint a rendszerüket szállító cégek, az Ericsson és a Nokia az év első felében a bel-budapesti rendszerrel lesznek tesztre készek. A Vodafone Rt. vezérigazgatója, Vitai Attila március közepére ígérte hálózatszállítójának kiválasztását. (Kiadványunk lapzártájáig azonban még nem érkezett róla hír.) Szerinte a szolgáltatás indítását az sem késlelteti, hogy a Vodafone utolsóként kötötte meg a licencvásárlásról szóló megállapodást, mivel a szállítóval kapcsolatos döntéstől számítva fél éven belül kiépülhet a minimális alaprendszer.

Az új rendszerben is az előfizetőkre szabott szolgáltatást kell nyújtani - mondja Sugár András, a T-Mobile Rt. vezérigazgatója -, éppúgy, mint mondjuk a rádióhallgatóknál, akiknek a készülékétől függ, hogy a Kossuth rádiót középhullámon vagy URH-n fogják-e. A lényeg, hogy az előfizető adathívása ne szakadjon meg attól, hogy a rendszer a GSM-hálózatból átteszi a 3G-re. Jót tesz majd a generációváltásnak, hogy a szolgáltatók költöttek a GSM-gyorsító EDGE technológiára is, amely ha kell, kisegíti majd az UMTS-t, mivel adattovábbító sebessége többszörösen meghaladja a GSM-ét.

A mobil szélessávú kapacitás egyik fontos piaca az üzleti kommunikáció. A Pannon GSM az egyik oldalon a mobiliroda termékkörét kívánja továbbfejleszteni. A fejlesztések másik fő iránya a szórakoztató tartalmaké: a mobil széles sáv lehetőségeivel bővül a zeneletöltési szolgáltatás, továbbá a filmelőzetesek, tv-műsorok, sport- és hírtartalmak folyamatosan gazdagodnak kínálatunkban - mondja Ove Fredheim, a Pannon GSM Rt. vezérigazgatója. Középtávon tervezi a még fejlettebb 3G alapú szolgáltatásokat, így többek között a videotelefonálást.

A mobil szélessávú szolgáltatások egy részét az átvitt adatmenynyiségnek megfelelően, másokat, elsősorban a tartalomszolgáltatásokhoz kapcsolódókat "pay-per-view" alapon, vagyis tartalmi egységenként fizethetik felhasználóink, vagyis az árazás az eddig megszokott gyakorlatnak megfelelően történik - tette hozzá.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.