BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Brüsszel adatokat tárolna

A szolgáltatók és a felhasználók egy emberként tiltakoznak a tervezet ellen

n Európa-szerte egyre hangosabban tiltakoznak az érintettek az unió terrorellenes harcához kapcsolódóan megjelent elektronikus adattárolási tervezet ellen. Ez talán az első alkalom, amikor a szolgáltatók és a felhasználók ilyen összefogással lépnek fel egy elképzelés ellen - emlékeztet a Financial Times Deutschland.

A kifogásolt tervezet szerint a távközlési és internetszolgáltatók a jövőben 12 hónapon át kötelesek megőrizni nemcsak az olyan összekapcsolási adatokat, mint a hívószám vagy a kapcsolat időtartama, de - például a világhálós kapcsolatoknál - a megtekintett honlapok címét is pontosan rögzíteni kell. Ezzel szemben a jelenlegi német szabályozás például csupán 90 napos megőrzési időt ír elő, s kizárólag a kapcsolat alapadatait kell rögzíteni.

A német távközlési szolgáltatók szövetsége, a Bitkom úgy véli: egy ilyen rendelkezés ágazati szinten 150 millió eurós egyszeri költséget jelentene, a működési kiadások pedig mintegy 50 millió euróval emelkednének a tárolandó adatmennyiség drasztikus növekedése miatt. Az új rendszer a kisebb internetszolgáltatóknak - saját becsléseik szerint - éves nyereségük kétszeresét-háromszorosát is meghaladó többletköltséget jelentene, míg a Deutsche Telekomnál a pluszkiadást százmillió eurónál is többre becsülik. (VG)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.