BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Dante csak e-bookban?

Dante Isteni színjátékát interneten olvassák már az olasz iskolások? S tankönyvek helyett számítógépek uralják a gyerekek iskolapadjait? Ez év szeptemberéből Itália 150 iskolájában már biztosan, az elektronikus könyvek (az úgynevezett e-bookok) ugyanis Olaszország oktatási intézményeinek életébe is betoppannak. Az innovációs tárca hárommillió eurót különített el erre a projektre, amelynek kísérleti szakaszába négy tartomány (Lombardia, Toscana, Lazio és Puglia) iskoláit vonták be.

A 11-18 éves korúakat megcélzó e-book nem pusztán a meglévő tankönyvek egyszerű elektronikus megjelenítése volna, hanem többletinformációval, hasznos linkekkel szolgálna a gyerekek számára, amelyre a jelenlegi nyomtatott forma aligha kínálna lehetőséget - nyilatkozott nemrégiben Alessandro Musumeci, a minisztérium informatikai fejlesztéseiért felelős vezetője az olasz újságok hasábjain. Az elektronikus könyvek ugyanakkor az elképzelések szerint interaktív szerepet is kapnának, nem beszélve a különböző jellegű feladatokról, amellyel a tanár folyamatosan nyomon követheti a tanulók felkészültségét.

A projektre szánt pénz nem csekély, így érthetően nagy várakozás előzi meg, hogy az e-book tartalmi részét ki állíthatja össze. Kezdetben az IBM és a Mondadori kiadói csoport nevét lehetett hallani, ám amint napvilágot látott, hogy a cégek meglehetősen közeli kapcsolatot ápolnak egyes kormánytagokkal (a Mondadori egyenesen Berlusconi cégcsoportjához tartozik), a hatás nem maradt el.

A minisztérium magyarázkodni kényszerült, s korainak nevezett bármiféle találgatást. Bár tendert továbbra sem hirdettek, Musumeci úgy fogalmazott: minden szóba jöhető jelöltet megvizsgálnak, ugyanakkor ajánlatokat is várnak a társaságoktól.

A tárcának mindenesetre sok ideje nincs már, hiszen a szeptemberi indulást megelőzően a kísérletben részt vevő tanároknak is felkészülési időszakon kell átesniük.

Az e-book modellje mindenesetre már napvilágot látott a minisztérium berkeiben a Divertinglese személyében, amelyet a kisebb gyerekek angoloktatására fejlesztettek ki. A szisztéma meglehetősen szerteágazó, hiszen a RAI televízióval közösen multimédiaplatformot is ölt: a vizualitáson, az interaktivitáson alapuló tananyag műholdon keresztül jut el a gyerekekhez, így az otthonukból követhetik nyomon az óra anyagát. A Divertinglesét már háromezer iskola használja, s mint Musumeci kiemelte: az eredmények igen jók. Éppen ezért bízik benne, hogy a négy tartományban is kedvező tapasztalatokról számolhatnak majd be az e-bookot illetően az iskolák.

Az elektronikus könyvek kísérleti szakasza egy tanévig tartana, az ország összes iskolájába 2006 őszén vezetnék be az újítást. A cél az, hogy a jövő tanévben összehasonlítsuk az e-bookot alkalmazó, illetve a hagyományos tankönyvet használó tanulók eredményeit - magyarázta Musumeci, aki reméli: a különbség rövid időn belül kimutatható lesz, így az intézmények előbb-utóbb lecserélhetik a tankönyvet az elektronikus könyvekre. (FB)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.