BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

E-adatkezelés kórházakra szabva

A kórházakban, különösen a sürgősségi betegellátásban igen sok nehézséget okoz az beteginformációk megfelelő kezelése és rendelkezésre állása. A beérkező páciensektől fel kell venni az adatokat, a korábbi panaszok, különleges szervi problémák, az esetleges gyógyszerallergia feltüntetésével. A vizsgálatok során ezeket további információk egészítik ki, például az EKG-eredmények, a laborvizsgálati vagy röntgenleletek. Az adatok rögzítése a legtöbb kórházban és egészségügyi intézményben jelenleg egyelőre papíron történik. A papír alapú adatrögzítés azonban számtalan hibalehetőséget rejt magában, megnehezíti a visszakeresést, így sok esetben szükségessé teszi ugyanazon vizsgálat többszöri megismétlését, továbbá jelentős idő- és energiaráfordítást igényel a kezelésben részt vevő orvosoktól és ápolóktól is.

Az adatrögzítési és visszakeresési problémák kiküszöbölésére az egyik német kórházban a Microsoft és a Siemens közös fejlesztését vezették be.

Az 500 ezer fős vonzáskörzetű intézmény sürgősségi osztályán évente 25 ezer beteget kezelnek. Az osztály egy adott időpontban húsz beteg ellátására képes. A kórház alkalmazottai már régóta felismerték, hogy a betegek hatékonyabb és gyorsabb kezelésének egyik lehetséges megoldása a beszerzett adatok szakszerűbb kezelésében rejlik. Így született meg a döntés: a papír alapú kommunikációs eszközök helyett bevezetik az elektronikus adattovábbítást, lehetővé téve ezzel az osztályok közötti akadálytalan információáramlást.

Bár az eredmények kézzelfoghatók voltak, a kórház hiányosságokat fedezett fel a rendszerben. A nővéreknek és az orvosoknak továbbra is magukra kellett hagyni betegeiket arra az időre, amíg elkészítették az elektronikus nyomtatványokat; a betegeket beszállító mentősöknek pedig továbbra is szóban, vagy írásban kellett átadni a betegekre vonatkozó információkat a kórházi személyzetnek, akik ezután manuális módon rögzítették ezeket a kórház központi rendszerében.

Az új megoldás révén az orvosok az asztali, vagy hordozható számítógépeiken viszik be a páciensek adatait az eredeti dokumentumokról mintázott elektronikus űrlapokba, s ez az űrlap azután webes szolgáltatáson keresztül kommunikál a kórházi adatbázissal. A beépített adatfelismerő funkció segít az összegyűjtött információ pontos kezelésében. Hordozható számítógépekkel a kórház dolgozói akár a folyosókon, vagy az egyes osztályok közötti útjuk során is könynyen és gyorsan adatokat tudnak bevinni a rendszerbe.

A hosszadalmas papírmunka kiiktatásával a kórház munkatársai 15 percet tudtak megtakarítani mindegy egyes beteg esetében. Az új megoldás az ellátásra várónak is sokkal kényelmesebb, hiszen nem kell várakoznia az adatlapokat töltögető orvosra, s nem kell minden egyes vizsgálat során újra és újra megválaszolnia ugyanazokat a kérdéseket.

Az új rendszer lehetővé teszi az információ megfelelő áramlását az orvosok és az egyes osztályok között, lecsökkentve ezzel a betegek várakozási idejét, meggyorsítva a páciens ellátását és nem utolsósorban lehetővé téve a takarékosabb működést. (VG)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.