BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

E-comra készülnek a kkv-k

Közel ezer kis- és középvállalkozás, egyéni vállalkozó szerezhetett ismereteket az elektronikus kereskedelemről a mintegy 900 millió forint keretösszegű e-com pályázat keretében. A program részeként létrejött kkv-portál információk mellett az együttműködéshez is segítséget nyújt.

Mintegy ezer kis- és középvállalkozás, egyéni vállalkozó számára nyílt lehetőség alap- és gyakorlati ismereteket szerezni az elektronikus kereskedelemről és üzletről Az e-kereskedelem mint a kkv-fejlesztés eszköze (e-com) elnevezésű program keretében - hangzott el a projektet értékelő sajtótájékoztatón. A másfél éves programot a gazdasági minisztérium és az Európai Unió PHARE előcsatlakozási alapja közösen finanszírozta, összesen közel három és fél millió euróval - azaz mintegy 900 millió forinttal.

Maga a pályáztatás, amelyen konkrét, testreszabott tanácsadási szolgáltatásokra jelentkezhettek a cégek, már lezárult, jelenleg is tartanak az oktatási és a tanácsadási programok - közölte Székely Zoltán, a KPMG informatikai tanácsadási üzletágának partnere és az e-com program irányításáért felelős konzorcium vezetője.

A pályázat útján elnyerhető támogatásokat értékelve Székely Zoltán elmondta, hogy összesen 298 kis- és közepes vállalkozás (kkv) vehet igénybe tanácsadói segítséget saját üzleti terve kialakításához, webáruháza megvalósításához vagy akár integrált vállalatirányítási rendszer bevezetéséhez. A nagy érdeklődés szerinte nemcsak annak köszönhető, hogy a program szinte minden eleme térítésmentes, hanem annak is, hogy az e-kereskedelem minden területét lefedi, és a résztvevők maguk választhatják ki, melyik részterület fejlesztésében kérnek segítséget. A támogatást nyert cégek többsége vidéki, tíz főnél kevesebb alkalmazottat foglalkoztató vállalkozás.

A projekt egyik fontos eleme a tavaly október óta működő, kifejezetten a kis- és közepes vállalkozások számára létrehozott portál is, amely nemcsak alapvető információkat kínál, de segíti a kkv-k kommunikációját és együttműködését is. Egy keresőprogram segítségével pedig pályázatokról és forráslehetőségekről is tájékozódhatnak az érdeklődő vállalkozók. A weboldalt mára naponta több mint 300 látogató keresi fel - mondta el Gurabi Attila, a program szakmai felügyeletét ellátó Magyar Vállalkozásfejlesztési Kht. (MVF Kht.) hálózati együttműködések divíziójának vezetője. A portál a kkv-knak híreket, információkat szolgáltat, és egyben ingyenes lehetőséget ad saját weboldaluk és árukatalógusuk kialakítására és elhelyezésére, emellett projektmenedzsment-támogatást is nyújt a regisztrált tagok számára. Hasznos eszköz a hálózati együttműködésekhez is, hiszen az együttműködni szándékozó cégek a portál segítségével egyfajta közös irodát működtethetnek; például zárt csoportként kezelhetik, cserélhetik dokumentumaikat, és akár saját hírlevelet is kiadhatnak.

A portál nyitott mindenki előtt, és bekapcsolódni most sem késő - emelte ki Gurabi Attila. Minden, a program során keletkezett oktatóanyag elérhető regisztráció nélkül is, így azok a vállalkozók, akik esetleg csak most hallanak csak először az egész programról, bármikor bekapcsolódhatnak és használhatják a portál minden elemét, elsajátíthatják az e-kereskedelemhez szükséges alapismereteket.

A weboldalt egy háromfős állandó stáb üzemelteti, amely így folyamatos hírportálként, napi kétszeri frissítéssel közöl a kkv-k számára fontos híreket. Emellett megtalálhatók a vállalkozói kört érintő rendelkezések, szabályozások - különös tekintettel az uniós csatlakozással járó változásokra -, valamint tanulmányok, felmérések, szektorspecifikus információk és egy pályázatkereső is.

Gurabi Attila elmondta, hogy bár az e-com program augusztus végén befejeződik, a portál nem szűnik meg, szeptembertől a Magyar Vállalkozásfejlesztési Kht. - nem üzleti alapon - tovább működteti a honlapot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.