BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egymillió gép a bothálózatokban

Legalább egymillió számítógépet tartanak ellenőrzésük alatt a számítógépes kalózok (hackerek) világszerte biztonsági szakértők szerint - derül ki az InformationWeek összeállításából. Ez azt jelenti, hogy a bot- vagy robothálózatok jelentette probléma sokkal komolyabb, mint azt korábban gondolták. Ezekben a rendszerekben egy - erre a célra létrehozott - alkalmazás az általa összekapcsolt számítógépeket vírusok, férgek, kémprogramok és kéretlen reklámlevelek (spam) küldésére veszi rá. Az aacheni egyetem biztonsági szakértői a bot-hálózatok elterjedtségének vizsgálatára csaliként három, az internetről érkező illegális behatolások ellen védtelenül hagyott számítógépet használtak fel. A kísérlet három hónapja alatt több mint száz botrendszert sikerült azonosítani, amelyekben néhány száztól ötvenezerig terjedt a megfertőzött gépek száma.

Nem lepte meg a bothálózatok nagy száma Ken Dunhamet, az iDefense biztonsági cég igazgatóját, aki szerint elképzelhető, hogy a német szakértők még alá is becsülték a veszély nagyságát. Az amerikai cég tapasztalatai szerint a zombivá tett számítógépekből szerveződő rendszerek száma az elmúlt hat hónapban pár százról hatezerre nőtt. A legnagyobb bothálózat, amellyel az iDefense találkozott 120 ezer gépből állt, de beszámoltak már négyszázezres rendszerről is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.