BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fejlesztőkért kockáztatna

Kockázatitőke-társaságként az idén már Kelet-Európában, azon belül is az elsők között Magyarországon keres új befektetési lehetőségeket az amerikai Motorola. A világ második legnagyobb mobilkészülék-gyártója 1999-ben döntött arról, hogy a társaságon belül létrehoz egy befektetési részleget azzal a céllal, hogy a cég által képviselt technológiába leginkább illeszkedő új generációs találmányok, fejlesztések gazdáit - ha kell tőkével - segítsék további fejlődésükben. Erre a célra évi 70-100 millió dollárt szánnak - válaszolta lapunk kérdésére Warren Holtsberg, a részlegért felelős elnökhelyettes. Ennek kapcsán megemlítette, hogy az egyik legizgalmasabb téma, amely régóta foglalkoztatja a szakmát, de igazi megoldást még nem találtak rá, az a mobiltelefon-akkumulátor, amelyet csak havonta kellene tölteni. Ez az energiafaló multimédiás mobil korszakban a telefonok használhatóságának egyik központi kérdése.

A Motorola Ventures projektbe, az utóbbi két évben európai vállalkozások is bekapcsolódtak - tette hozzá John O'Donohue, a program európai igazgatója. Eddig hét európai magántársaságba fektetett pénzt a mobiltársaság, nemzetiségük alapján brit és francia cégekbe. Azon vállalkozások iránt érdeklődik az amerikai társaság, amelyek a szélessávú, vezeték nélküli hálózati vagy készülékfejlesztésekben vannak otthon. Az eddigi európai eredményeken felbuzdulva a Motorola a korábbi 15-20 százalékról 20-30 százalékra akarja növelni Európa részvételét a programban. Az idén első ízben szóba kerülhet Kelet-Európa is - húzta alá John O'Donohue, aki a múlt télen Budapesten mérte fel a lehetőségeket. Várhatóan áprilisban, vagy májusban ismét visszatér Budapestre, ahol konferencia keretében kíván találkozni a szóba jöhető magyarországi cégekkel.

Kérdésünkre, hogy a potenciális vállalkozások hogyan kerülhetnek kapcsolatba a programmal, az európai igazgató elmondta: maga a cég is megkeresheti a Motorolát, akár a honlapon, akár a helyi leányvállalat vezetésével felvéve a kapcsolatot. A Motorola Ventures szakemberei viszont maguk is figyelik a publikációkat, a cég igyekszik rendszeres konferenciákat tartani a témában. John O'Donohue szerint a magyar vállalkozásoknak jók lehetnek az esélyei, imponálóan jól képzett, több nyelvet beszélő fejlesztőkkel találkozott Magyarországon. Az ír nemzetiségű szakember külön kiemelte, Magyarország számára nemcsak a zöldmezős összeszerelő beruházások megszerzésében lehet példa Írország, hanem a szellemi tőke kiaknázásában. Az írek is először bedolgozóként vettek részt az IBM és más informatikai multik k+f tevékenységében, később azonban már vállalkozóként, önálló fejlesztő cégek révén kapcsolódtak be a piacba. Hozzátette: a Motorola jelenleg 5-6 páneurópai kockázatitőke-társasággal tárgyal esetleges közös kelet-európai befektetésekről is. (VG)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.