BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hálózatról hálózatra

UMTS-szolgáltatás Horvátországban

A horvát VIPnet mobilszolgáltató az elmúlt hetekben indította el első kereskedelmi UMTS-szolgáltatását. A City Broadband elnevezésű előfizetői csomag havi 512 megabájt adatforgalomra és a Vodafone Mobile Connect - UMTS kártyájának használatára épít. A szolgáltatást jelenleg az ország 91 városában ajánlják, maga az UMTS-hálózat négy nagyvárost - Eszék, Split, Rijeka és Zágráb - ér el. (VG)

Épül az első 3G-hálózat Romániában

Az Ericsson és a Siemens építi Románia első 3G (WCDMA alapú) hálózatát. A megrendelő a legnagyobb román mobilszolgáltató, a Connex. A jelenleg kétezer főt foglalkoztató cég volt az első GSM-szolgáltató is az országban, a hálózatát 1997 tavaszán adta át. A múlt év végén a szolgáltató előfizetőinek a száma meghaladta a 4,9 milliót. A társaság egyben az ország meghatározó internetszolgáltatója is, 220 ezer modemes előfizetővel és ötezer céges VPN-ügyféllel. A Vodafone többségi érdekeltségű Connex adja a román GDP egy százalékát. (VG)

Tenderezik az új generációs mobilt Bulgáriában

Nyolc vállalat jelezte érdeklődését a február közepén meghirdetett bolgár UMTS-tenderre. Az országban már működő három GSM-szolgáltató, a Globul, a MobilTel és a BTC mellett a dokumentumokat megvásárolta a Klubverband-ITA és a Turkcell. A brit First Place International ResourceClass csak az A licenc, a Koc Holdingot és a Turk Telekomot képviselő jogi iroda pedig csak a B licenc dokumentumait vásárolta meg. A bolgár távközlési hatóság az elmúlt hetekben két nyilvános tendert hirdetett három 3G-licencre. Az A típusú licencre (2x10 MHz+1x5 MHz kapacitású) az ajánlatokat március végéig, a két B típusú licencre (2x5 MHz+1x5 MHz kapacitású) április 5-ig várják. Az A licenc ára 36 millió euró (70 millió leva). A két B licenc egyenként 22 millió euró (42 millió leva). A jelentkezőknek kétmillió levát kell letétbe helyezniük. (DM Europe)

Az Oskar Mobilé a harmadik cseh 3G-licenc

A Vodafone érdekeltségű Oskar Mobil nyerte el a cseh távközlési hatóság által meghirdetett harmadik 3G-licencet. A cég 77 millió eurót fizet a 20 évre szóló engedélyért. Az összeget sérelmezi a másik két licenctulajdonos az Eurotel és a T-Mobile, akik szerint nekik jóval többet kellett fizetniük 2001-ben az engedélyekért. (VG)

Újabb lengyel UMTS-licencek

A lengyel távközlési és postahatóság(URTiP) újabb UMTS és GSM 1800-as licenceket hirdetett meg a közelmúltban. Az ajánlatokat április 12-ig kell benyújtani. (DM Europe)

Madeirán épít 3G-s hálózatot a Motorola

A Motorola építheti ki a portugál TMN mobilszolgáltató harmadik generációs teszthálózatát Madeira szigetén. A megállapodás szerint a mobiltechnológiai berendezéseket és telefonokat is gyártó amerikai társaság szállítja a rendszerhez szükséges eszközöket, illetve vállalja a hálózatüzemeltetéssel járó feladatokat. Ezzel a konstrukcióval a portugál mobilcég minimálisra csökkentheti az új generációs rendszer bevezetésével és üzemeltetésével kapcsolatos kockázatot. (VG)

Orange-megbízás az Alcatelnek

Az Alcatelt választotta a harmadik generációs infrastruktúra szállítójának a France Telecomhoz tartozó Orange SA mobilszolgáltató - derül ki az Alcatel közleményéből. A társaság bejelentette azt is, hogy jelentős 3G-s hálózat fejlesztésre vonatkozó megállapodást kötött az Orange France-szal és az Orange UK-val is. Franciaországban az Alcatel az Orange egyedüli szállítója az ország északi és nyugati részét, valamint Párizst és környékét lefedő új generációs mobilhálózat kiépítésében. Az Egyesült Királyságban két céggel működik együtt a mobilvállalat a 3G-s hálózat létrehozásában, az Alcatel Skóciában, Észak-Írországban és Északkelet-Angliában szállít hálózati infrastruktúrát az Orange helyi leányvállalatának. (VG)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.