BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hatékonyság-központú it-döntések

A hatékonyságot javító integrációs, ügyviteli és üzletiintelligencia-megoldások maradnak az idén is az informatikai piac középpontjában - véli Verseghi-Nagy Miklós, a KFKI csoporthoz tartozó IQSYS Informatikai Rt. ügyvezető igazgatója. A tavalyi év igen kedvező volt az informatikai ágazat számára, az idei növekedési lehetőségek annál szerényebbek lehetnek - teszi hozzá. A fejlődés egyik legjelentősebb motorja 2005-ben is a banki-pénzügyi szektor lesz, míg az államigazgatási tovább szűkül.

Az elektronikus szolgáltatások piaca tovább bővül, s ezek újabb informatikai beruházásokat generálnak. Tovább növekszik a hitelezési piac, amely szintén fejlesztéseket von majd maga után, és az idén is folytatódik az alkalmazkodási folyamat a Bázel II. egyezmény követelményeihez.

Az államigazgatás területén az idei esztendő - az informatikai beruházások szempontjából - talán még a tavalyinál is szűkösebb lesz. A költségvetés számait figyelve úgy tűnik, hogy az informatikára költhető állami pénzek igen vékonyan csordogálnak majd, pedig az államigazgatás területén bőven lenne mire költeni, már csak az uniós kötelezettségek miatt is.

Nem feltétlen igaz ez ugyanakkor a helyi közigazgatásra. Az idei év folyamán megérkeznek az első uniós pénzek, amelyhez a cégek és az önkormányzatok egyaránt hozzájutnak. Ez számos településen, régióban generálhat fejlesztéseket.

Az iparon belül elsősorban a kis- és középvállalati szektor előretörése várható, ahol a különböző ERP- és CRM-rendszerek rohamosan terjednek, de a nagyvállalatok érdeklődése is nő az újabb informatikai beruházások iránt.

A teljes it-ágazat növekedését 6-8 százalék körülire becsüli, s ez várhatóan csak 2007-től vesz majd újabb nagy lendületet, amikor a Nemzeti fejlesztési terv második üteme beindul - húzza alá.

Az it-szektor konszolidációja is legalább a tavalyi ütemben folytatódik. Különösen igaz lesz ez az elsősorban exportra dolgozó vállalatokra, amelyek életét az erős forint nagyon megnehezíti. Valószínűnek tartja, hogy ebben az évben a függetlenségüket csak a legnagyobbak tudják majd megőrizni.

Az IQSYS Rt. idei kilátásait illetően az ügyvezető optimista, bár a tavalyi, harmincszázalékos növekedés megismétlésére jelenleg nem lát esélyt. A cég 2004-ben 3,57 milliárd forint árbevétel mellett hetvenmilliós mérleg szerinti eredményt ért el, a bevétel tíz százaléka származott exportból. Noha az idei évet gyengébbnek jósolja, a piacra általában jellemző növekedést vagy egy kicsivel e fölötti teljesítményt vár, amelyet az előrelátható első negyedévi 870 millió forintos árbevételre alapoz.

A cég fő ügyfélköre, a pénzügyi és a távközlési szektor erősen az informatikára épül. Az ipari szektor közép- és nagyvállalatai is egyre inkább érdeklődnek a versenyképességüket javító komolyabb, hosszú távú megoldások iránt. (VG)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.