BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hideglelős gépek

A hideg időjárásban a szokásosnál több hordozható számítástechnikai eszköznél következett be adatvesztés - állapította meg az adatmentéssel több mint másfél évtizede foglalkozó Kürt Rt. felmérése. Télen ugyanis legalább 20-25 fokos hőmérséklet-különbség van a külső környezet és az iroda között.

Az elektronikai eszközök alkatrészei eltérő hőtágulásuk miatt reagálnak különbözően a hőmérséklet változásaira - ez különösen igaz a nagy pontossággal működő számítógép egyes ré-szeire is. A merevlemez olvasófeje például - amely kifejlesztése óta csúcstechnológiát képvisel az elektromechanikus eszközök között - mikronos pontossággal dolgozik. Akár az egytized milliméteres hőtágulás is katasztrófát okozhat: a fej nem ott áll, ahol azt az elektronika elvárná, nem azokat az adatokat olvassa, amelyeket a szoftver szeretné. Súlyosabb esetben a mechanika tönkreteheti saját magát: a fej beleszánthat a lemezek mágneses felületébe vagy a középen található csapágyazásba.

A meleg levegő több párát tartalmaz, mint a hideg, így amikor a levegő lehűl, a benne lévő pára egy része lecsapódik és vízcseppek formájában jelenik meg a környezetében lévő tárgyak felületén. A hordozható számítógépek belsejében a páralecsapódás vékony folyadékfilmet képez az eszköz elektromos paneljein, és ez rövidzárlathoz vezethet.

A hideg időjárásban külön figyelmet kell fordítanunk mobil eszközeinkre. A kockázat jelentősen csökkenthető: az eszközök felmelegedésére 10 fokonként legalább egy órát kell hagyni. Ez azt jelenti, hogy ha a gép nulla fokra hűlt le szállítása közben, akkor a húszfokos irodában legalább két órát hagynunk kell melegedni, mielőtt bekapcsoljuk. (VG)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.