BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Indulnak az it-pályázatok

Több mint százezren keresték már fel a gazdasági tárca honlapját az ez évi uniós pályázatok miatt. A Nemzeti fejlesztési terv gazdasági versenyképesség operatív programjában (gvop) szereplő informatikai célú pályázatokra több mint százmillió euró támogatás jut.

Az informatikai ágazatot az idén - e-gazdaság fejlesztése, e-kereskedelem ösztönzése; információs (digitális tartalom) iparág fejlesztése; e-közigazgatás fejlesztése; a szélessávú távközlési infrastruktúra bővítése témák keretében - a program összesen 137 millió euró értékben támogatja.

A felhívásokra március 1-jétől december 31-ig folyamatosan lehet pályázatokat benyújtani a pályázatokat kezelő közreműködő szervezethez, az IT Információs Társadalom Kht.-hoz.

Az idén is írtak ki pályázatot új kutatói munkahelyek létrehozásához kötődő vállalati kutatási infrastruktúra fejlesztésére. A támogatás célja új k+f munkahelyek létrehozásához kapcsolódó vállalati kutatási infrastruktúra tökéletesítése a vállalati kutatóhelyek számának növelésével, továbbá a vállalati k+f munkahelyekhez szükséges műszer, informatikai eszköz, szoftver, valamint a kutatási célra használt gép beszerzésének támogatása. A 2005. évre tervezett keretösszeg 1,3 milliárd forint. Azok a vállalkozások jogosultak pályázni, amelyek k+f munkahelyteremtő projektet terveznek, és már legalább egy éve működnek. Ennek a pályázatnak a benyújtási határideje 2005. május 27.

Elkészült a statisztika a tavalyi pályázatokkal kapcsolatban. A múlt év végéig az IT Információs Társadalom Kht.-hoz 602 pályázat érkezett be. A már rögzített pályázatokban 32,76 milliárd forintnyi támogatásra nyújtottak be igényt a kis- és középvállalkozások, illetve az önkormányzatok. Február közepéig összesen 104 nyertes kapott támogatásról szóló döntést, számukra 14,384 milliárd forintot ítélt meg a gazdasági versenyképesség operatív program irányító hatósága, jelenleg a szerződéskötések zajlanak a nyertesekkel. A pályázati nyertesek egy része már elkezdte projektjét, a nyertes pályázók első jelentései a projekt előrehaladásáról, illetve a projekttel kapcsolatban felmerült eddigi költségeik elszámolásáról már beérkeztek az IT Kht.-hoz. A kutatói munkahelyekkel kapcsolatos 2004. évi pályázaton eddig nyolc pályázó nyert támogatást, 567,89 millió forint értékben, melynek segítségével több mint kétmilliárd forintnyi beruházás valósulhat meg. (SGy)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.