BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

It-fizetés-kalkulátor

FizuFigyelő néven ingyenes fizetéskalkulátor szolgáltatást indított az informatikában dolgozó szakemberek számára a NetAcademia Oktatóközpont. A cég honlapján elérhető fizetésszámoló program az informatikusok bér- és juttatásszintjéről ad tájékoztatást, méghozzá beosztásra, földrajzi helyre, illetve cégméretre lebontva. Bár a minta nem reprezentatív, a fontosabb trendek már felvázolhatók. A kitöltők között a nők aránya mindössze öt százalék, amely jól mutatja az informatikai szakma férfidominanciáját. Szakmán belül legjobban az it-tanácsadók, illetve az informatikai vezetők keresnek, őket követik az informatikai rendszertervezők, a fejlesztők, a rendszergazdák, illetve a tesztelők. Az informatikusok 86 százaléka boldogul el legalább alapszinten egy nyelvvel, amely 93 százalékban az angol.

Az informatikusoknál is magasabbak a bérek Budapesten, mint vidéken. Míg a fővárosi informatikusok havi nettó, juttatásokkal kiegészített átlagbére 240 ezer forint, addig vidéken átlagosan 165 ezer forintot visznek haza a szakemberek.

Hasonlóan markáns különbségek mutatkoznak meg a végzettség, illetve az informatikusok szaktudásának egyik fokmérőjéül szolgáló hivatalos minősítések tekintetében is. A felsőfokú végzettségű informatikusok 242 ezer, míg a középfokú képesítésű társaik 170 ezer forintot kapnak havonta nettó fizetésként, illetve egyéb juttatások formájában. Nem ilyen mértékű, de éves szinten akár háromszázezer forintnyi a különbség azok javára, akik egy informatikai tanfolyam sikeres zárásaként megszerzik egy cég hivatalos minősítését, amely naprakész, hiteles, magas szintű termék-, technológiai és innovációs ismereteket és gyakorlatot feltételez.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.