BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kétes magyar vírussiker

Viszonylag nyugodt hónapnak bizonyult február a vírusfenyegetettség szempontjából az informatikai biztonsággal foglalkozó cégek adatai szerint. A vállalkozásoknak vírus és spam elleni megoldásokat szállító Sophos adatai szerint a múlt hónapban 1295 új vírust fedeztek fel. Kismértékben ugyan, de csökkent a fertőzött elektronikus levelek aránya is, míg januárban minden 23., addig februárban csak minden 28. volt fertőzött.

Kétes dicsőséget jelent, hogy a listát ezúttal egy magyar eredetű károkozó változata, a Zafi D vezeti. Ráadásul a vírus már harmadik hónapja őrzi pozícióját a Sophos listáján, minden harmadik károkozó ebből a családból kerül ki. A magyar eredetű féreg 2004. április 19-én kezdett terjedni hazánkban. A mindössze 11 kilobájtos kártevő a legnagyobb telefontársaság nevével visszaélő, elektronikus képeslapot ígérő levélben érkezett a postaládákba. A Sophos februári tízes toplistára mindössze két új károkozó került fel, egy új Bagle- és Sober-variáns.

A Zafi-variánsok uralják az orosz vírusirtó cég, a Kaspersky Lab ranglistáját is, náluk az első helyre a B, míg harmadikra a D változat került, és az ő adataik szerint is ezek a férgek teszik ki az összes vírusfertőzés harmadát. Az orosz biztonságtechnikai cég adatai szerint februárban is hódított az adathalászat, különösen az online banki szolgáltatásokhoz köthető támadások voltak gyakoriak. Az elmúlt hónapban sok adathalászati támadás volt: a Smitfraud.a trójai továbbra is szerepel a listán, testvére, a Smitfraud.c pedig a 18. helyet szerezte meg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.