BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kína saját 3G-szabványt akar

Kína saját szabványt használva akarja kiépíteni harmadik generációs mobilhálózatát. A rendszer létrehozására még az idén kiírják a tendert a világ legnagyobb mobilkommunikációs piacán, ám előbb a hatóságok megvárják, hogy a kínai gyártók elkészüljenek az ilyen rendszereket használni képes telefonokkal.

A több milliárd dolláros üzletet ugrásra készen figyelik a nagy távközlésiberendezés-gyártók, a Motorola a Nortel, sőt a Siemens már a kezdetektől közreműködik a TD-SCDMA rendszernek nevezett egyedi kínai szabvány kimunkálásában. A készülékgyártók is résen vannak: a Nokia és a Texas Instruments közös tulajdonában lévő Commit fejlesztette ki a készülékekbe építendő csip prototípusát, ám a tömeggyártást a kínai félvezetőgyártó SMIC végzi majd. A Siemens szerint az év végére már tízféle telefon is a piacra kerülhet.

Az üzlet egyre határozottabban beindul. Miközben tavaly még arról szóltak a hírek, hogy az új szabványra támaszkodó kísérleti hálózat rendre összeomlik, ma már 2005 közepére teljes befejezést ígérnek.

Szakértők úgy vélik: végül Kínában egyidejűleg mindhárom szabványt használják majd. Így az európai UMTS (WCDMA) és az amerikai CDMA 2000 is megél majd a TD-SCDMA mellett a máris 320 millió mobilhasználót befogadó hatalmas országban. Ezzel sikerülhet, ami a DVD-knél és a vezeték nélküli internetnél hosszas küzdelem ellenére sem: életre hívnának egy nemzetközelig elfogadott önálló kínai szabványt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.