BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kombinált céges it-platform

A nyílt forrású és a kereskedelmi szoftver kombinálásával kíván ár- és műszaki előnyöket nyújtani felhasználóinak a Novell, amely Open Enterprise Server (OES) néven jelentett be új vállalati informatikai platformot. Ajánlatában a cég ötvözni kívánja mindazokat az előnyöket, amelyeket egyrészt a saját, zárt kódú NetWare rendszere, illetve a nyílt forrású Linux kínálni tud.

A pénzügyi mutatókban is megnyilvánuló eredménynek minősítette a nyílt rendszerek felé nyitást a Novell Magyarország ügyvezető igazgatója. Szittya Tamás az OES bemutatása alkalmából kijelentette, hogy olyan ügyfelek bukkannak fel ismét a cégnél, akikről évek óta nem hallottak.

A vegyes (nyílt forrású és kereskedelmi) vállalati rendszerplatformjukat elemezve a cég rendszermérnöke, Hargitai Zsolt rámutatott, hogy abban a saját (zárt) NetWare-összetevőt is folyamatosan továbbfejlesztik. A NetWare - amely a Novell hagyományos, hálózati feladatokra orientált operációs rendszere - az idén az alkalmazásszerver funkcióval is kiegészül, azaz lehetővé teszi a felhasználói programoknak egy központi helyről való letöltését. Ennek az előnye abban áll, hogy az alkalmazásokat elég egyetlen helyen karbantartani, így a rendszergazdáknak nem kell az asztali gépeken meglévő és újratermelődő káosszal küzdeniük. A NetWare egyébként a nyolcvanas évek végén mint fájl és nyomtató szerverprogram vált ismertté, a kilencvenes évek első felében lépett be a címtárszolgáltatás, amelyet a továbbfejlesztett változatokban a cég máig kínál mint fontos felhasználói azonosságkezelő és biztonsági funkciót.

A nyílt és zárt, vegyes forráskódú rendszer másik összetevője a korábban már nagyvállalati környezetben is kipróbált "SuSE Linux Enterprise Server". A kombinált rendszert úgy is telepítik, hogy a hálózat egyes részeit a rendelő kívánsága szerint működtetik a NetWare vagy a Linux rendszermaggal (az úgynevezett "kernel"-lel). Ennek köszönhetően alakítható ki az a sajátos rendszerszerkezet, amelyben a kétféle rendszermag csereszabatosan alkalmazható, a köréjük szervezhető hatféle funkcióval egyetemben (lásd az ábrát).

A Novell várakozásai szerint a vegyes forrású OES-platform jó szolgálatokat fog tenni olyan alkalmazási körben, ahol vállalati felvásárlások vagy fúziók nyomán kell kiterjedt vállalati szervezeteket egyesíteni vagy másképpen átszervezni. Az alkalmazásszervert olyan ismert szoftvergyártók támogatják, mint az Oracle, az SAP, a Software AG, a Trend Micro.

Az Open Enterprise Server bejelentése után közölte a Novell, hogy elkészült az asztali gépeken használatos irodai alkalmazások legújabb, magyarított változatával. A cég - mint az már korábban ismertté vált - külön "kiszerelésben" készített egy csomagot a vállalatok számára a hálózati végpontokon lévő alkalmazások támogatására, amelynek a Novell Linux Desktop (NLD) nevet adta. Az első, bemutató változatában a termék három CD-n foglalt helyet (szemben a korábbi SuSE-Linux sorozatok ötlemezes változatával). A csökkentett terjedelmet a cég azzal indokolta, hogy a vállalatoknál kevesebb számú, de jobban fókuszált alkalmazásra van szükség. A korábbi Linux-csomagok többezernyi alkalmazást tartalmaztak, közöttük olyanokat, mint a számítógépes zeneszerzés, videomontírozás, vagy a nagyszámú játékprogram, ezek mind-mind a nagy létszámú amatőr tábor kedvtelését voltak hivatva szolgálni. Ezek helyett az NLD csak néhány tucatnyit tartalmaz, azok azonban maradéktalanul a vállalati asztali alkalmazások fontos eszközei.

A mostani magyarítás során az NLD-ben lévő OpenOffice 1.1.4-es változatának üzeneteit és feliratait ültették át, emellett továbbfejlesztették a "Hunspell" nevű helyesírás-ellenőrzőt, illetve a "Hunhyphen" nevű elválasztóprogramot. A munkát a Free Software Foundation magyarországi társalapítványával (FSF.hu) együttműködve végezte el a Novell.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.