BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sopron, a behálózott város

Sopronban az e-közigazgatási rendszer kiépítésére kiírt pályázatok elbírálása már folyamatban van - tudtuk meg Németh Imre önkormányzati képviselőtől. A koordináció és a kapcsolattartás elősegítésére az önkormányzatnál külön szakembert jelölnek majd ki. Kezdetnek csaknem negyven közigazgatási intézmény - oktatási, egészségügyi, szociális - szélessávú összekötését tervezik, s a közel egymilliárdos beruházáshoz várhatóan az év végén hozzálátnak. A "nulladik" lépés már meg is történt azzal, hogy telepítették a polgármesteri hivatal és a Soproni Innovációs és Ipari Park közötti hang- és adatforgalmat lehetővé tevő Cisco-IP kommunikációs rendszert. A teljes rendszer kiépülte után az információcsere felgyorsul az egyes intézmények között, és ennek az előnyeit a lakosság és a vállalkozások is érezhetik azáltal, hogy egyszerűsödik az ügyintézés. Nem kell majd személyesen felkeresni a polgármesteri hivatalt ahhoz, hogy a cégek benyújtsák az egyes engedélykérelmeket, mert azt elektronikus formában is megtehetik. Az e-infrastruktúra az idegenforgalomban is kézzelfogható hasznot hoz. Az elektronikus helyfoglalás, a turisztikai programokra való jelentkezés is egyszerűsödik. A idegenforgalmat szolgálja majd az is, hogy városszerte internetes információs pontokat állítanak fel, ahonnan az érdeklődők azonnal hozzáférhetnek a számukra fontos adatokhoz.

Fontos cél, hogy az épülő ipari és innovációs parkot vonzóvá tudják tenni a vállalatok számára. Ehhez a korszerű informatikai háttér jelenti az egyik, a fekvés pedig a másik tényezőt. A tapasztalatok szerint a szolgáltatócégek egyre szívesebben helyezik ki tevékenységüket olyan kisvárosokba, ahol az infrastruktúra fejlett, ám a költségek messze alatta maradnak a nagyvárosokban megszokottnak. Sopron erre ideális helyszín lenne - véli Németh Imre, emlékeztetve, hogy a finn Nokia mobiltechnológiai óriás ausztriai központját sem Bécsben, hanem Eisenstadtban rendezték be. (VG)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.