BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb mobilvírus a láthatáron

Tovább bővült márciusban a mobilvírusok listája a terjedéséhez a multimédiás tartalmak (zene- és képfájlok) továbbítására alkalmas MMS- (Mobile Messaging Service) szolgáltatást használó Commwarrior megjelenésével. Az új károkozó - akárcsak az eddigi mobilvírusok többsége - a Symbian Series 60 operációs rendszert használó okos mobilokat fertőzi meg. A vírus az MMS-hez csatolt fájlban érkezik a készülékre, és annak megnyitása után telepíti magát a telefonra. Ezt követően véletlenszerűen a saját másolatát is tartalmazó MMS-t küld a telefonkönyvben lévő számokra - ismertette a károkozó terjedését Mikko Hyppönen, a vírusról elsőként beszámoló F-Secure szakértője. A Commwarrior.A vezeték nélküli Bluetooth kapcsolaton keresztül is képes terjedni. Az új károkozó viszonylag egyszerűen eltávolítható, deaktiválásához elegendő, ha a felhasználó az alkalmazások közül törli a Commwarrior állományt, majd ezt követően magát a vírust is.

Bár a vírusirtó cégek csak március elején találkoztak először a károkozóval, a Nokia készülékeket használók szerint már január óta fertőz a Commwarrior.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.