BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Változó szerepben az informatika

Az informatika kritikus versenytényezővé válik a következő öt év során, mivel a vállalatok új termékek helyett mindinkább új üzleti modelleket vezetnek be a sikeres működés érdekében - derül ki egy nemrég publikált globális vállalatvezetői felmérés eredményéből. Az Economist Intelligence Unit 23 ország több mint négyezer vállalatának vezetőjét faggatta a világ vezető üzleti szoftvergyártója, az SAP megbízásából arról, milyen változásokra számít öt éven belül az üzleti életben.

A vezetők közel háromötöde az informatikát ma már elsősorban nem költséghatékonyság-növelő eszköznek, hanem valódi versenytényezőnek tartja. A megkérdezettek kétharmada szerint a vállalat a már meglévő termékcsaládokra koncentrál az új termékek és szolgáltatások fejlesztése helyett. A vezetők 54 százalékának cége nem új termékek, hanem egyre inkább innovatív üzleti modellek bevezetésével törekszik a piaci versenyelőny megszerzésére.

A cégek egyre gyakrabban használják az informatikát ügyfeleik magatartásának előrejelzésére is. A vezetők közel negyven százaléka szerint emiatt valószínűleg többet fektet majd cége ügyfélkapcsolat-kezelő (CRM-) megoldásainak fejlesztésébe.

A válaszadók 61 százaléka szerint az informatika kritikus szerepet kap az ügyfélkapcsolatok és az ügyfélkiszolgálás színvonalának javításában is.

A többiek az új termékek és szolgáltatások fejlesztése, illetve az ellátási lánc kezelése, az SCM terén tulajdonították az informatikának a legnagyobb befolyást.

Az új technológiák értékelésekor a legtöbb vezető úgy vélte, az új adatkezelési és analitikai eszközök gyakorolják majd a legnagyobb hatást vállalatuk innovációs képességeire a 2010-ig terjedő időszakban. (VG)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.