BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Veszélyeztetett információk

Egyre kifinomultabb módszereket alkalmaznak az internetes bűnözők a bizalmas vállalati és személyes adatok megszerzésére, derül ki a Symantec legújabb felméréséből. A világhálós veszélyeket elemző jelentés szerint minden korábbinál több, 7360 új Windows-vírust fedeztek fel 2004 második fél évében.

Tovább nőtt az elmúlt év második felében a Windows operációs rendszert használó személyi számítógépek elleni támadások száma - derül ki a Symantec legújabb, az internet veszélyeit vizsgáló Internet Security Threat Report nevű felméréséből. A világ vezető informatikai biztonsági vállalatának számító Symantec adatai szerint 2004 júliusa és decembere között 7360 új windowsos vírust fedeztek fel. A Microsoft operációs rendszere széles körű elterjedtsége miatt állandóan a támadások kereszttüzében van, de aggasztó lehet az amerikai szoftvergyártó számára, hogy 2004 első fél évéhez képest 64 százalékkal nőtt a Windowst támadó új vírusok száma a második fél évben, és az év végére már 17 500 károkozóról tudtak a Symantecnél.

Nőtt az újonnan felfedezett szoftversérülékenységek száma is, tavaly a második fél évben 1403-at találtak belőlük. Többségüket a súlyos kategóriába sorolták, és ráadásul könnyen kihasználhatónak számítanak. A szoftverhibákat kihasználó támadók pedig egyre gyorsabbak, és bár még nem érkezett el a nulladik napi támadások ideje, mindössze 6,4 nap telik el a sérülékenység nyilvánosságra kerülése és az azt kihasználó támadás között.

A felmérésből kiderül, hogy a virtuális világ bűnözői egyre több és kifinomultabb támadást indítanak bizalmas vállalati és személyes adatok megszerzésére. Az elmúlt év utolsó hat hónapjában az ötven legelterjedtebb rosszindulatú kód több mint felét erre a célra hozták létre. Tavaly az első fél évben 44, 2003 második hat hónapjában pedig még csak 36 százalék volt az ilyen programok aránya. Ahogyan azt a 2004 első fél évét értékelő elemzésben a Symantec szakemberei megjósolták, dinamikusan nőtt az adatlopásos csalások (phishing) száma az elmúlt év második felében. December végére már hetente 33 millió, csalással kapcsolatos e-mailt fogtak el, míg 2004 júliusában még csak 9 milliót. Az előrejelzések szerint ebben az évben sem számíthatunk semmi jóra ebből a szempontból, tovább nő majd az ilyen jellegű csalások száma.

A következő néhány hónapban a Symantec szakemberei szerint a bot-hálózatok terjedése és az általuk képviselt fenyegetés válik majd az egyik legnagyobb biztonsági problémává. Várhatóan megnő majd a mobileszközöket célba vevő támadások, rosszindulatú kódok száma is, ezeknek látszanak már a jelei, hiszen az idén megjelent az első, MMS-ben terjedő mobilvírus.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.