BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Világhódító útra indult az IP-telefónia

Technológiai oldalról nincs akadálya annak, hogy az önkormányzatok, közintézmények ügyintézésüket, kommunikációjukat korszerű, elektronikus alapokra helyezzék. A Cisco Systems a maga részéről mind a közigazgatás, mind az üzleti szféra számára innovatív megoldásokat nyújt a hálózati infrastruktúra kiépítéséhez - mondja Budafoki Róbert, a hálózati rendszerek világszerte legnagyobb szállítójának számító cég magyarországi leányvállalatának ügyvezető igazgatója. Tapasztalatai szerint a forrásszűkében levő önkormányzatok informatikai fejlesztéseiknél elsősorban azokat a megoldásokat részesítik előnyben, amelyek már telepítésük után gyors ütemben megkezdik vételáruk törlesztését. Ilyennek számít egyik legnépszerűbb megoldásuk, az IP-telefónia. Ennek lényege, hogy egyetlen egységes, IP alapú hálózaton keresztül biztosítja a hang-, adat- és videotovábbítást. Az IP alapú hangkommunikáció új alkalmazások bevezetésére teremt lehetőséget, miközben költségcsökkentést eredményez igénybevevői számára.

Az IP-telefóniával a telefonrendszer fenntartási és menedzselési költségei jelentősen csökkenthetők: egy IP-telefonrendszer beruházásának költsége átlagosan 9-16 hónap alatt megtérül. Az IP-telefonkészülékek kommunikációja a számítógépes adathálózaton keresztül történik, így nem szükséges külön telefonhálózatot kiépíteni és üzemben tartani. Különösen költségkímélő lehet e megoldás a számos közintézményt magáénak tudó önkormányzatok számára - hangsúlyozza Budafoki Róbert, utalva Erzsébetvárosra és Sopronra, ahol már bevezették a szolgáltatást.

A Cisco kínálatában ugyanakkor egyre nagyobb súllyal szerepelnek a vezeték nélküli technológiák, melyek a hot spotok hálózatára épülve teszik lehetővé a szélessávú internetezést. Ennek legnagyobb előnye a mobilitás, azaz egy noteszgéppel vagy személyi asszisztenssel (PDA) a behálózott település bármelyik pontjáról rá lehet csatlakozni a központi számítógépre, s lekérni a munkavégzéshez szükséges adatokat, információkat.

A fenti technológiák ma már elérhetők az önkormányzatok számára, hisz - igény szerint - a Cisco Capital is részt vállal a beruházás finanszírozásában. Utóbbi közvetítésével az önkormányzatok rugalmas, jól áttekinthető programok keretében szerezhetik be a szükséges új eszközöket, illetve frissíthetik a meglévő technológiát. (KB)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.