BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

DOS-fölény az ügyvitelben

A kkv-szektor cégeinek közel fele DOS alapú, saját fejlesztésű vagy vásárolt ügyviteli rendszereket használ. Mivel a DOS-os szoftverek nehezen működnek együtt más alkalmazásokkal és gátolják a fejlettebb operációs rendszerekre történő átállást, így a tíz évvel ezelőtti informatikai színvonalon tartják a cégek működését - derül ki a Revolution Software legújabb felméréséből.

Az elemzés megállapítja, hogy a DOS-os rendszereket használók körében leginkább a saját fejlesztésű szoftverekkel dolgozó cégek elégedetlenek a jelenlegi megoldással, és harmaduk hajlik a rendszer cseréjére.

Az év elején végzett nem reprezentatív felmérés alapján a közel 200 válaszadó cég 26 százaléka ma még valamilyen nem saját fejlesztésű, DOS alapú ügyviteli vagy vállalatirányítási rendszert használ, 32 százalékuk nem saját fejlesztésű Windows alapú rendszert működtet, további 32 százalékuk valamilyen saját, egyedi fejlesztésű megoldást használ, tíz százalékuknak pedig semmilyen ügyviteli rendszere sincs. Mivel az egyedi fejlesztésű szoftverek több mint 60 százaléka még 2000 előtt készült, így valószínűsíthetően ezek jelentős része is DOS alapú. A kutatás eredményeit összesítve megállapítható, hogy a kkv-szektor cégeinek közel fele a mai napig DOS alapú rendszert használ.

Ez a magas arány a kis- és középvállalatok alacsony informatikai fejlettsége mellett azt is jól mutatja, hogy sok helyen éppen a meglevő rendszerek jelentik a cégen belüli informatikai fejlesztések akadályát. A DOS-os rendszerek ugyanis mára több szempontból is elavultnak számítanak. Egyrészt a Windows XP már nem, vagy csak korlátozottan támogatja a DOS-os alkalmazásokat, és a Microsoft előrejelzései szerint a jövőbeni fejlesztéseknél még kevésbé fogják figyelembe ezeket a szempontokat. Így a DOS alapú ügyviteli rendszerek közvetetten akadályozzák a felhasználót, hogy fejlettebb, újabb operációs rendszerre váltson. Másrészt tovább nehezíti ezeknek a szoftvereknek a használatát, hogy nehezen vagy egyáltalán nem kommunikálnak más, a számítógépen futó újabb alkalmazásokkal. Így például az Excel táblázatkezelő használatához bizonyos esetekben ki is kell lépnie a programból a felhasználónak, a levelező- vagy szövegszerkesztő szoftverekkel való integráció pedig szóba sem kerül. Emellett a DOS alapú rendszerek jellemzően nem tudnak minden, a mai ügyviteli igényeknek megfelelő információs igényt kielégíteni, ezért sokszor kiegészítő Excel táblákat kell vezetni a nehézkes adatexport és -import ellenére is.

További probléma az egyedi, gyakran "egyszemélyes" fejlesztéseknél, hogy bár rugalmas és olcsó megoldást nyújtanak egyes speciális problémákra, igen komoly gondot okozhat, ha a fejlesztő "eltűnik" vagy elérhetetlenné válik, amely a frissítések, javítások, törvényi követések hiánya miatt rövid idő alatt a rendszer teljes működésképtelenségéhez, elavulásához vezethet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.