BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

E-szignó a bíróságokon

Ez az esztendő fontos dátum a hazai igazságszolgáltató fórumok történetében, mert szeptember elsejétől a magyar közszférában először a cégbíróságokon alkalmazzák üzemszerűen az elektronikus aláírást. Mindeközben a háttérben pedig bővülnek, teljesebbé válnak a bírósági tevékenységet lefedő információs rendszerek - tájékoztatta a Világgazdaságot Horváth János, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács hivatalának főosztályvezetője. Hangsúlyozta: az e-cégeljárás, illetve az e-aláírás bevezetése kétségkívül nagy kihívás. Mintegy négyszáz bírónak, illetve bírósági munkatársnak lesz majd minősített e-aláírása. A szükséges előkészületek már javában folynak az igazságügyi tárca közreműködésével: meg kell teremteni a műszaki feltételeket, létrehozni az illetékességi adatbázist, közbeszerzési eljárásban kiválasztani a hitelesítési szolgáltatót és kialakítani a folyamatos működéshez elengedhetetlen munkamegosztást, amely jogszabály-kiegészítéssel is jár.

Horváth János szerint a szakmai előmunkálatokat júniusig be kell fejezni. Tény az is: sok dolgot nem láthatnak előre, számítanak is arra, hogy az alkalmazás során újabb és újabb problémákkal szembesülhetnek. Az e-cégeljárás első lépéseként januártól digitalizálják a kft.-k és az rt.-k iratait. Az ezt a munkát szolgáló lapolvasók gyors lapadagolós technológiát követnek. A beszerzők azonban nem számoltak azzal, hogy bizonyos összefűzött közjegyzői hiteles dokumentumok nem bonthatók meg, mert akkor elvesztik közhitelességüket. Ezek digitalizálása most valamennyi cégbíróságon gond, így mindenhova beállítanak egy hagyományosabb szkennert is, amely az iratköteg megbontása nélkül, "lapozva" másol.Annyi bizonyos: az e-aláírás változtat majd az eddig rögzült procedúrán és a cégbírósági gyakorlat óhatatlanul hatással lesz a többi bírósági területre. Előbb-utóbb a polgári és a büntetőeljárásokban is bevezetik az e-utat, amennyiben a pénzügyi feltételek engedik.

A főosztályvezető elmondta: a bírósági tevékenységet segítendő, 2002-ben láttak hozzá a bírósági integrált informatikai rendszer kialakításához. Ez a bírósági adatbázisokon túl összeköttetést teremt egyebek közt a belügyi, az ügyészi, a büntetés-végrehajtási szervek, a földhivatalok, a közjegyzők rendszereivel. Többszöri határidő-módosulás után május elsején kezdődik a próbaüzem, és ha sikeres lesz, júniustól már teljes üzemben működik. Szerényebben indul azonban az eredeti terveknél. Így például a bírósági határozatok adatbázisa egyelőre csak a Legfelsőbb Bíróság és az ítélőtábla anyagait tartalmazza, később egészül ki a megyei és a helyi igazságszolgáltató fórumok adataival. Itt-ott a másik szerv - például a Belügyminisztérium - rendszeréhez sem nyújt közvetlen kapcsolatot. A hiányosságokat azonban fokozatosan pótolják.

Januártól kezdték meg a teljes bírósági gazdálkodást átfogó gazdasági integrált információs rendszer kétütemű fejlesztését. Ebből az idén a pénzügyi elszámolás feladatait végzik el. Jövőre a tipikusan a bírósági munkával összefüggő pénzügyi adatok - köztük a letét, az óvadék - kerülnek be az egységes nyilvántartásba. Mindezt kiegészíti majd a bírósági vezetői információrendszer. Új teendő a bírósági könyvtári rendszer integrációja, amely összefügg a magyar bírói akadémia fejlesztésével - mondta a jövő informatikai feladatairól a főosztályvezető.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.