BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fenyegetett mobilok

Megjelent az első olyan mobiltelefonra írt vírus, amely használhatatlanná teszi a fertőzött készüléket. A finn F-Secure által észlelt Fontal.A nevű károkozó a Symbian Series 60 operációs rendszer használó mobiltelefonokat fenyegeti. A vírus önmagától nem képes terjedni, a fertőzés legvalószínűbb útja, ha valaki fájlmegosztó rendszeren keresztül olyan programot tölt le majd telepít, amely tartalmazza a károkozót. A Fontal.A elkerülésének legbiztosabb módja, ha csak legális forrásból tölt le médiatartalmakat a felhasználó.

A vírus telepítése után egy hibás fájlt installál a mobiltelefonra, ezt követően a készüléket nem érdemes megpróbálni újraindítani, mivel a kártevő megakadályozza azt, és így maga a készülék is használhatatlanná válik - figyelmeztetnek az F-Secure szakemberei. A kártevőt csak a telefon újraformázásával lehet megmenteni, ennek hátránya azonban, hogy elvész az öszszes adat, amelyet a mobilban tárolt a tulajdonos.

Egyre gyakrabban hallani kifejezetten a mobilkészülékeket támadó vírusok megjelenéséről. A sort tavaly júniusban a Cabir nyitotta, amely szintén a Symbian operációs rendszert használó okos telefonokat támadta. A készülékről készülékre vezeték nélküli - bluetooth - kapcsolattal terjedő első mobiltelefonos vírus nem bizonyult túl veszélyesnek, mivel csak terjedni tudott, rombolni nem. A Cabirt követő mobilkárokozók többsége hasonlóan ártalmatlannak bizonyult, bár a múlt hónapban már megjelent a multimédiás tartalmak továbbítására alkalmas MMS szolgáltatással terjedő Commwarrior.A is, amely tömeges fertőzésre is képes lehet. Ez a károkozó is a Symbian Series 60 operációs rendszert használó mobilokat fertőzi meg. A vírus az MMS-hez csatolt fájlban érkezik a készülékre, és annak megnyitása után telepíti magát a telefonra, ezt követően pedig véletlenszerűen a saját másolatát is tartalmazó MMS-t küld a telefonkönyvben lévő számokra.

2005 januárja és márciusa között a Trend Micro japán informatikai biztonsági cég tíz olyan kártékony kódot fedezett fel, amelyek célzottan mobilkészülékeket támadnak. A társaság szakemberei szerint az internetes vírusokhoz hasonlóan a készítők a jövőbeli megoldások előtanulmányaként fogják felhasználni a ma ismert kártékony mobilkódokat, és még agresszívebb változatokat hoznak majd létre. Különösen veszélyeztetettnek tűnik a bluetooth felület, amely a legtöbb mobilkészülékben megtalálható. (VG)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.