BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kémprogramroham a cégeknél

Napjainkra az informatikai részlegek egyik legnagyobb gondjává váltak a kémszoftverek (spyware), a fertőzött gépek megtisztítása a segítségnyújtók tevékenységének legalább 20 százalékát veszi igénybe - derül ki a META Group piackutató cég felméréséből. A spywarerek, amelyek egy éve még a legtöbb helyen hátul álltak a védelmi teendők sorában, nagyon gyorsan egyszerű boszszantásból lényeges védelmi és fenntartási teherré váltak.

Az EarthLink internetszolgáltató 2005 februárjában közzétett SpyAudit-jelentése szerint a lehallgató kémszoftverek mennyisége 230 százalékkal nőtt az elmúlt évben. Nem meglepő tehát, hogy a Forrester Research piackutató cég adatai szerint a vállalatok 65 százaléka tervezi ebben az évben, hogy beszerez valamilyen spyware-ellenes alkalmazást, vagy frissíti a már meglévőt. Ezzel az ilyen jellegű megoldások az üzleti szférában a legkeresettebb biztonsági eszközök lesznek 2005-ben. Dinamikusan nő a spyware elleni alkalmazásokat készítő vállalatok bevétele is, egy másik piackutató cég, az IDC adatai szerint. Míg 2003-ban mindössze 12 millió dolláros volt ez a piac, addig a társaság előrejelzése szerint 2008-ig eléri a 305 milliót. Ennek megfelelően megmozdultak a megoldásgyártók is. Kifejezetten vállalati környezetbe szánt kémprogram elleni alkalmazást mutatott be a február közepén San Franciscóban tartott RSA-konferencián a Symantec és a McAfee is.

A leghatékonyabban olyan védelmi megoldással csökkenthető a rosszindulatú programok fenyegetése, amely egyszerre sokféle veszélyforrással képes megbirkózni. Különösen a vállalatoknak van szükségük olyan megoldásra, amely funkcióik alapján osztályozza a programokat, és módot nyújt arra, hogy elfogadható mértékű kockázatot válasszanak. A teljes mélységű védelemhez egymással együttműködni képes, integrált technika (víruselhárító, tűzfal és behatolás elleni védelem) szükséges. Például amíg egy víruselhárító a kémszoftverek ellen védi a rendszert, a tűzfal lehetővé teszi, hogy összeállítsák a magánjellegű információk címzettjeit és kizárhassák a nemkívánatos reklámokat. Továbbá, ha a tűzfal azt érzékeli, hogy egy alkalmazás kimenő hálózati kapcsolatot próbál létesíteni (mint amikor egy kémszoftver továbbítana információt a külvilágba), önműködően be fogja zárni a portot, és megakadályozza az átvitelt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.