BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Koncentrálódik a piac

Egyre jobban koncentrálódik a nemzetközi távközlési piac: az idei vállalatfelvásárlások már most meghaladják a 25 milliárd eurót, ez szakértők szerint több, mint a 2004-es akvizíciók összértéke. Különösen a kelet-közép-európai eladósorban lévő vállalatok számítanak vonzó célpontnak a nagy nemzetközi társaságok számára - írja a Handelsblatt.

A Vodafone március közepén vette meg a román Mobifont és a cseh Oskart, az osztrák Telekom pedig az elmúlt hetekben vásárolta meg, vételi opciójával élve, 1,6 milliárd euróért a bolgár Mobiltelt. A Cesky Telekomért mintegy 2,7 milliárd eurót ajánlott a spanyol Telefónica.

A nyugat-európai konszernek különösen a mobilüzletágak iránt érdeklődnek, annak ellenére, hogy a növekedési lehetőség nem túl nagy: a legtöbb embernek már a kelet-európai régióban is van mobilja. Nem is az előfizetők számának drasztikus emelkedésében reménykednek, hanem az egy főre jutó forgalom bérekkel közel arányos növekedésében. A vezetékes üzletágaktól mindeközben szabadulnának a nyugati nagyvállalatok, hiszen a piac liberalizációjának kezdetével mind az árak, mind a piaci részesedések csökkennek.

A felvásárlások rohamos növekedését szakértők azzal magyarázzák, hogy a nemzetközi nagyvállalatok túlléptek a technológiai buborék kipukkanása okozta sokkon, s most új növekedési lehetőségek után néznek. Ugyanakkor a nyugati társaságok sokkal óvatosabbak és válogatósabbak, mint öt-hat évvel ezelőtt. Akkoriban a piacra való betörés volt a cél, s erre a legjobb taktika a kisebb vállalatok megvásárlása és felfuttatása volt. Most viszont a piac meghatározó szereplőinek megszerzéséért folyik a harc.

A túl nagy beruházásoktól azonban továbbra is vonakodnak a nyugati konszernek, s ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az eladósorban lévő, Olaszországban harmadik legnagyobb mobilszolgáltatónak számító, Wind esete, amelyre európai vállalat nem is jelentkezett.

A kelet-közép-európai piac mellett már Ázsiát és Afrikát is figyelik a terjeszkedni vágyó társaságok, de a fejlődő világ országaiban egyelőre óvatos tapogatózás jellemzi politikájukat. Törökország lehet a következő "harctér", ahol a legnagyobb mobilszolgáltatóért, a Turkcellért már most egymást túllicitálva küzd az orosz Alpha Group és a skandináv Telia Sonera

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.