BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új külső források k+f-re

A tervek szerint innovációs célú hitellel is kibővítik a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Rt. vállalkozásfejlesztési hitelprogramjait. Ha a tervezetet a kormány elfogadja, az hozzájárulhat a forráshiánnyal küzdő hazai kis- és közepes informatikai vállalkozások fejlesztési kedvének növeléséhez, versenyképességük javításához is.

Az MFB a tervek szerint - a Sikeres Magyarországért hitelprog-

ram keretében - összevonja öt vállalkozásfejlesztési konstruk-cióját, és ezzel egy időben új célokkal is kibővíti az eddigiek körét. A hitelprogram az elképzelések szerint beszállítói, kulturális (például filmgyártáshoz szükséges infrastruktúra-fejlesztés) innovációs, környezetvédelmi céllal, illetve PPP (public private partnership - köz- és üzleti szféra együttműködése) típusú finanszírozási lehetőségekkel bővül ki. A tervezet szerint, amelyet a kormány lapzártánk után tárgyal, a kölcsön plafonja egymilliárd forint lesz.

Ha a kormány jóváhagyja az előterjesztést, úgy a tervek szerint május közepétől startol a harmonizált kondíciójú, refinanszírozással működő és a vállalkozások számára egyszerűbbé váló program. Információink szerint - a kölcsönplafont kivéve - az egységessé váló hitelprogram feltételei a népszerű európai beruházási hitelprograméival azonosak lesznek. (Ott a kedvezményes kamatozású hitel maximum 500 millió forint.) Tehát az árfolyam-garanciának köszönhetően kedvezményes finanszírozási lehetőséget kínál majd fejlesztésekhez, ez elősegítheti az általában forráshiánnyal küzdő hazai kis- és közepes informatikai vállalkozások fejlesztési kedvének növelését, hozzájárulva versenyképességük javításához.

A hitelfelvétel mellett megoldás lehet a külső tőkebevonás is a költséges, de hosszú távon kifizetődőnek tűnő fejlesztésekbe. Az MFB a fejlesztési tőkefinanszírozás révén a magyarországi székhelyű gazdálkodó szervezetek - főleg a kis- és középvállalkozások - olyan üzletileg racionális fejlesztési terveit ösztönzi, amelyek hozzájárulnak a strukturális, illetve regionális különbségek kiegyenlítéséhez és elősegítik az egyes térségek és települések felzárkózását. A konstrukció lényege, hogy a bank pénzéből alaptőke-emelést hajtanak végre az adott vállalatnál, így az MFB is tulajdonossá válik, de csak legfeljebb 49 százalékig. A program célja, hogy a kkv-szektor hosszú távon is megfelelő versenyhelyzetben maradhasson az uniós tagállamok kis- és középvállalkozásaival szemben. A bank természetesen csak üzletileg racionális fejlesztési célok finanszírozásában vesz részt, ennek megítélésében döntő szerepe van a fejlesztési elképzelések és üzleti tervek megalapozottságának. Az MFB Rt. a fejlesztési tőkefinanszírozást döntően saját forrásaiból, közvetlenül nyújtja. Emellett az érdekeltségi körébe tartozó, pénzügyi befektetésekre szakosodott társaságain - Kisvállalkozás-fejlesztő Pénzügyi Rt., Corvinus Rt. - és befektetési alapokon keresztül is végez fejlesztési tőkefinanszírozást.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.