BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A flash menti meg a memóriapiacot

Az újraírható, az adatok tárolásához energiát nem igénylő flashmemóriák stabilizálhatják a számítógépek memóriacsipjeit gyártó cégek pénzügyi teljesítményét. A Samsung Electronics, a Toshiba és a Hynix Semiconductor az utóbbi hónapokban egyaránt komoly veszteséget szenvedett el az áram nélkül tartalmukat elfelejtő, írható-olvasható D-RAM-ok ez évi 40 százalékos áresése miatt - emlékeztet a Financial Times.

A D-RAM-piacon a problémát a kialakult óriási túlkínálat okozta, a kereslet ugyanis közben alig növekedett. Ezzel szemben a flashmemóriák egyre népszerűbbek: keresletük különösen a digitális fényképezőgépek, hordozható zenelejátszók és fényképezőgépes mobiltelefonok terjedésével ugrott meg.

Az amerikai iSuppli piackutató becslése szerint a trendek nem is igen változnak. A globálisan 7,17 milliárd dollárra becsült flashpiac az idén akár 8 százalékkal is nőhet, miközben a 27 milliárdos D-RAM-forgalom jó, ha 2 százalékkal bővül.

A rózsás kilátásokat figyelve mindhárom nagy gyártó egyre inkább a flashmemóriákra koncentrál: a flashcsipeknél 60 százalékos piaci részesedésű Samsung, amelynek eladásai az első negyedévben 38 százalékkal híztak, termelésének 40 százalékával máris erre a piacra termel, s júniusban egy új gyárat is átad majd. A 21 százalékos szeletű Toshiba az idén több mint kétszeresére növelné kihozatalát, míg a 8 százalékot birtokló Hynix 29 százalékos bővülést ígér.

A termelési szerkezet átszabása minden bizonnyal jótékonyan hat majd a D-RAM-bevételekre: a túlkínálat megszűntével elemzők szerint a harmadik negyedévre megállhat az árak esése, sőt az év végére még szerény drágulás is bekövetkezhet. Csakhogy ezzel egyidejűleg nagy valószínűséggel túlkínálat alakul majd ki az amúgy is havi tízszázalékos árcsökkenést hozó flashpiacon. (VG)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.