BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A jövő az integrált mobiloké

Folytatódott az első negyedévben a kézi számítógépek (PDA) iránti kereslet csökkenése, éves összehasonlításban 12,1 százalékkal kevesebb, 1,9 millió ilyen készüléket értékesítettek világszerte - derül ki az IDC piackutató cég tanulmányából. A PDA-k iránti érdeklődés visszaesésében komoly szerepet játszott, hogy ugrásszerűen nőtt a többfunkciós - telefon- és digitális asszisztensi képességekkel is bíró - eszközök iránti igény. Integrált mobilkészülékekből az első három hónapban mintegy 8,4 millió darabot adtak el, ez 134,6 százalékos növekedést jelent az előző év hasonló időszakához képest.

A tendenciát felismerve a kézi számítógépek gyártói közül egyre többen kezdenek integrált készülékeket gyártani. Erre ösztönzi őket az is, hogy míg a PDA-k esetében egy érett piacról van szó, amelyen rendkívül kiélezett versenyben vannak a szállítók, addig az integrált, a mobiltelefonok és a mini számítógépek képességeit is ötvöző készülékek területén még sok a lehetőség - mondta el David Linsalata, a piackutató cég elemzője.

A PDA-piacon tovább őrzi vezető helyét a palmOne, bár a cég eladási adataiban is megmutatkoznak az ágazatot érő kedvezőtlen hatások, hiszen 23,6 százalékkal kevesebb ilyen készüléket adott el az első három hónapban, mint egy évvel korábban. Ugyanakkor sikeresnek tűnik a vállalat belépése az integrált eszközök piacára, ahol 130 százalék feletti növekedést sikerült elérniük. A terület második számú szereplője, a Hewlett-Packard is megérezte a PDA-k iránti csökkenő keresletet, a cégnél 14 százalékos volt a visszaesés az értékesített készülékek számában.

Az integrált mobileszközök piacán is vezető pozíciót tudott kiharcolni magának a világ legnagyobb mobiltelefon-gyártója, a finn Nokia, az ebbe a kategóriába tartozó okos mobilok iránti növekvő érdeklődésnek köszönhetően a társaság értékesítése háromszorosára, 5,4 millió darabra nőtt éves összehasonlításban.

Az integrált eszközök piacán meghatározó szerepelőnek számít a Research in Motion közel 770 ezer eladott készülékkel az első negyedévben, ez 80 százalékos növekedést jelent az előző év hasonló időszakához képest.

Az elmúlt év egyébként rekordszintű, 34 százalékos növekedést hozott a mobiltelefon-értékesítésben, összesen 692 millió készüléket adtak el világszerte. Különösen a színes kijelzős és a beépített digitális fényképezőgéppel készült modellek iránt volt nagy érdeklődés. Az IDC előrejelzése szerint ebben az évben is folytatódik a növekedés, bár lassabb ütemben, az év végére várhatóan 1,7 milliárd mobiltelefon-előfizető lesz világszerte.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.