BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Alcatel-TCL: elválnak útjaik

Az eredetileg tervezettnél három évvel korábban, most adja el a TCL & Alcatel Mobile Phones Ltd.-ben (T&A HK) lévő tulajdoni hányadát a francia Alcatel. A 45 százalékos részesedést a Kína legnagyobb szórakoztatóelektronikai cikkeket gyártó vállalatának számító TCL vásárolja meg, s így a két cég által kilenc hónapja létrehozott telefongyártással foglalkozó T&A HK teljes egészében a kínai társaság kezébe kerül - írja a Financial Times.

Az Alcatel döntésében feltehetőleg nagy szerepet játszott, hogy a közös vállalat tavaly 26,2 millió eurós, az idén az első negyedévben pedig 36,3 millió eurós veszteséget halmozott fel. A bejelentés érzékenyen érintette a gyors nemzetközi terjeszkedésre áhítozó kínaiakat, akik azonban a francia partner elvesztése után sem hajlandók lemondani az európai piacról.

A TCL 63,34 millió hongkongi dollárt (6,4 millió eurót) fizet a franciák részesedéséért. Az Alcatel frissen kibocsátott TCL-részvényekben kapja meg az összeget, s így az üzlet után 4,76 százalékos részesedése lesz a második legnagyobb kínai mobilgyártó vállalatban. A kínaiak megtarthatják a márkát, de mostantól nem férhetnek hozzá a francia társaság szabadalmaihoz, s ez utóbbi miatt az Alcatel húszmillió eurót fizet a TCL-nek. (VG)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.