BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ami mobil, veszélyes

Miközben az elmúlt években a cégek kisebb vagyonokat költöttek el informatikai rendszereik védelmére, egyre inkább terjednek a különféle hordozható eszközök is. A munkavégzés rugalmasabbá tétele érdekében ezeket is integrálják a vállalati rendszerekbe, ami sok szakértő szerint hihetetlen kockázatokat rejt - írja a Financial Times Deutschland.

A felhasználók gyakran nem is sejtik, hogy mindenhová magukkal vitt eszközeik mennyire védtelenek a különféle támadások ellen. Egy őrizetlenül hagyott laptop merevlemezének adatait pillanatok alatt le lehet másolni, és semmi sem védi az akár egy gigabyte-nál is több információt tároló pendrive-ok adatait sem.

Gyakran még kézben tartott gépek információi sincsenek biztonságban. Ha valaki egy ismeretlen PC-n keresztül próbálja szinkronizálni PDA-ját a vállalati rendszerrel, vagy úgy szörföl a világhálón, hogy közben fenntartja gépén a vállalati szerverrel kiépített titkosított kapcsolatot is, máris szélesre tárta a kapukat az illetéktelen betolakodók előtt. Ráadásul a biztonsági lyukak foltozása mindeddig szélmalomharcnak bizonyult: a termékéletciklusok olyan rövidek, hogy mire egy megoldás tökéletesedne, máris újabb típusok jelennek meg, újfajta védelmi gondokkal.

Márpedig a fix rendszereknél bevált és megszokott biztonsági megoldások ezeknél a készülékeknél sokszor nem alkalmazhatók. Ha például a kézi számítógép bekapcsoláskor felhasználói nevet és jelszót kérne, majd a jogosultságot ellenőrizné, az indítási idő olyan mértékben meghosszabbodna, hogy a készülék épp létjogosultságának lényegét, a gyors hadrafoghatóságot veszítené el. (VG)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.